Senegal na talerzu czyli kurczak yassa

„Brenia, mam wniosek formalny … Opublikuj coś z kuchni senegalskiej. Przynajmniej na talerzu ich pożremy”  😉 Takiego  sms –a dostałam od mojego  Kolegi, kibica piłki nożnej. Pomyślałam sobie, że to całkiem niezły pomysł aby w ramach mistrzostw świata zrobić przegląd kuchni różnych drużyn/krajów.

Na pierwszy ogień poszła oczywiście kuchnia z Senegalu.

Kurczak yassa to, jak piszą to narodowa potrawa Senegalu. Szukając przepisu, znalazłam różne wersje, trochę różniące się od siebie. Z tego co przeczytałam wybrałam wersję, smakowo mi najbliższą. Potrawa jest całkiem prosta do wykonania i możliwa w naszych warunkach  i produktach.

Jeśli jesteście ciekawi jak smakuje taki kurczak, koniecznie spróbujcie.  U mnie bardzo smakował.

 

Składniki

2 uda kurczaka z wolnego wybiegu ,

2 podudzia kurczaka z wolnego wybiegu,

1 duża cebula,

4 ząbki czosnku,

2 łyżki musztardy Dijon,

2 limonki,

2 łyżki sosu sojowego,

1 kostka bulionowa,

Łyżka posiekanego  świeżego tymianku,

2 suszone papryczki chilli,

1 czerwona papryka,

Sól, pieprz

Wykonanie

Przygotowujemy marynatę. W misce mieszamy sos sojowy, sok z jednej limonki, 4 łyżki oleju, musztardę, starte suszone papryczki, tymianek, 2 wyciśnięte ząbki czosnku.

Udka kurczaka myjemy, suszymy i kroimy na małe porcje. Doprawiamy solą i pieprzem.

Udka zalewamy marynatą  i przechowujemy około 3 godziny, ale najlepiej całą noc.

Cebulę siekamy na piórka, paprykę na paski.

Na patelni rozgrzewamy olej. Udka wyjmujemy z marynaty i smażymy około 4 minut z każdej strony. Wyjmujemy  podsmażone i na tej samej patelni podsmażamy cebulę, czosnek pokrojony w paski i paprykę, dodajemy pozostałą marynatę z mięsa – gotujemy. Po około 7 minutach dodajemy na patelnię udka, zalewamy szklanką wody wymieszanej z bulionem i gotujemy około 20 minut pod przykryciem.

Podajemy z ryżem i skrapiamy jeszcze sokiem z limonki.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.