Pyszne maślane risotto z krewetkami w białym winie

Czy są tu miłośnicy prostych dań takich jak risotto ? Mam dzisiaj coś wyjątkowo pysznego. Mocno maślane risotto z ulubionymi krewetkami i duszone dodatkowo z białym winem.

Dostałam jakiś czas temu paczkę z cudnymi produktami, rodem z Włoch. Wśród tych cudności był bardzo dobry ryż na risotto, oliwa i parmezan. Wszystko co lubię. To zmotywowało mnie do zrobienia risotto z krewetkami, w maślanym sosie z dodatkiem białego wina. Połączenie tych wszystkich smaków spowodowało, że danie było rewelacyjne, kremowe i smakowało wybornie. No i jeszcze do tego kieliszek schłodzonego, dobrego białego wina i była uczta.

Nie bójcie się dodawać masła do takich dań bo zarówno ryż jak też krewetki lubią masło. A masło, od czasu do czasu jest dobre i zdrowe.

DSC_1007

Składniki

Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

Bulion warzywny – około 1 litra,

3 łyżki masła,

Starty ser parmezan,

½ kieliszka białego wina,

40 dag krewetek królewskich,

5 ząbków czosnku

Łyżka  oliwy,

2 łyżki masła

sól , pieprz do smaku

sok z 1 cytryny,

Wykonanie

Krewetki królewskie – świeże gotujemy w osolonej wodzie około 1 minuty i po ugotowaniu i wystudzeniu  czyścimy ze skorupek.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z  drobno pokrojonym czosnkiem. Po chwili dodajemy  krewetki, masło, sól, pieprz, sok z cytryny. Dusimy minutę (czym dłużej smażymy to będą twardsze).

Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w drobne plasterki, doprawiamy solą i dusimy na średnim ogniu minutę. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Kontynuujemy te czynności około 15 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy krewetki z całym sosem z patelni, podlewamy wszystko winem, mieszamy i dusimy około 4 -5 minut. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem i mieszamy.

 DSC_1020 DSC_1018

komentarze 2

  1. Zofia
    Listopad 29
    Odpowiedz

    Uwielbiam krewetki . Teraz podczas orzygotowan do Swiat przydadza sie latwe i szybkie przepisy na obiad. Napewno skosztuje ja i moja rodzina.Ciekawe czy podzieli sie Pani typowo swiatecznymi przepisami ? Pozdrawiam.

  2. Brenia
    Listopad 29
    Odpowiedz

    Tak, przygotowuję przepisy świąteczne 🙂 za chwilę będą na blogu 🙂 Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *