Potrawka z cieciorki z warzywami, kurkumą i mleczkiem kokosowym

Bardzo syta i aromatyczna potrawka z cieciorki, warzyw, z kurkumą i mleczkiem kokosowym. Dodane  świeże zioła ( kolendra, oregano i mięta) oraz kurkuma nadają potrawce wyjątkowego smaku i koloru.

Cieciorka, ostatnio wróciła do łask i zrobiła się bardzo popularna. Można ją nabyć w wersji suchej lub w puszce, z tym, że ja preferuję suchą. Cieciorka ma to do siebie, że wymaga trochę dłuższego przygotowania bo trzeba ją najpierw namoczyć w wodzie całą noc/dzień, następnie ugotować około 50 minut. Ja najczęściej gotuję trochę więcej i mrożę więc mam zapas w zamrażarce.

Dodam tylko, że cieciorka jest cennym źródłem białka roślinnego i błonnika. Taka gęsta, syta potrawka jest rewelacyjna zarówno na obiad jak też na ciepłą kolację.

Składniki:

2  szklanki ugotowanej cieciorki,

1  cukinia,

2 marchewki,

1  papryka,

1 papryczka chilli,

średnia cebula,

łyżeczka tartego, świeżego imbiru,

3 ząbki czosnku,

Łyżeczka mielonej kurkumy,

Sos sojowy,

Szklanka mleczka kokosowego

Świeże listki kolendry,

Świeże liście oregano,

Świeże listki mięty,

Olej rzepakowy do smażenia,

Sól, pieprz,

Wykonanie
Cieciorkę moczymy całą noc/ dzień a następnie gotujemy do miękkości.

Paprykę  myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i również kroimy w kostkę. Marchew myjemy i kroimy w plasterki.

Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, marchew, chilli, cukinię, mieszamy  i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy  i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy cieciorkę, imbir, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, i jeszcze gotujemy około  5 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy sosem sojowym   i zagotowujemy..

Podajemy ze świeżą kolendrą, miętą i oregano

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *