Pasta z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii

Prosta ale jakże smaczna pasta do chleba. Zrobiłam ją do degustacji do domowego chleba, którą miałam  u Ani Majlert  i zachwyciła  wszystkich próbujących.

Nie jest skomplikowana do zrobienia a dodatkowo może być nie tylko pastą do chleba ale też bazą do zaprawy mięsa i innych potraw.

Ta pasta nie jest ani trudna ani pracochłonna w przygotowaniu i w lodówce warto ją mieć  bo może poleżeć nawet wiele dni.

Świeże zioła dodają jej pełnego letniego aromatu a grillowana cukinia delikatności i kremowego smaku.

Po raz kolejny zachęcam do robienia domowych past bo te dają nam pewność, że mamy zdrowy i smaczny dodatek do chleba i innych potraw.

DSC_0067

Składniki:

Słoiczek suszonych pomidorów – 300 g ,

1 mała cukinia,

2 łyżki oliwy,

Łyżeczka suszonych ziół – oregano i tymianek

2 ząbki czosnku,

Świeże zioła – tymianek, oregano, bazylia,

1 papryczka chilli,

Sól, pieprz

 

Wykonanie

Cukinię myjemy i kroimy w plasterki – około 2 cm grubości. Do miski dajemy oliwę, suszone zioła, sól, pieprz i  wkładamy tam plasterki cukinii i mieszamy aby plasterki pokryły się ziołami. Następnie grillujemy plasterki cukinii ( krótko, aby nie były zbyt mocno grillowane)  i odkładamy na talerz żeby ostygły. Papryczkę chilli myjemy, czyścimy z pestek i kroimy w paseczki. Zioła myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem – kroimy dość drobno.

Do blendera dajemy suszone pomidory, grillowaną cukinię, wyciśnięty czosnek, papryczkę chilli, świeże zioła, około 2-3  łyżek oleju z suszonych pomidorów i blendujemy wszystko. Jeśli pasta jest za gęsta można dodać jeszcze oleju z pomidorów lub oliwy. Doprawiamy solą  i pieprzem.

DSC_0068 DSC_0065

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *