Pasta z pieczonej papryki z twarogiem i bazylią

Prosta do zrobienia ale bardzo smaczna i aromatyczna pasta do smarowania chleba.

Teraz, na tzw. przednówku nie ma zbyt dużego wyboru warzyw i ziół aby przygotowywać pełnowartościowe posiłki. Co prawda mamy warzywa z Hiszpanii, Włoch ale naszych, rodzimych nie ma już za wiele. Przednówkiem, nazywano na wsi trudny okres przed pierwszymi plonami. Spiżarnie gospodarzy świeciły pustkami, trzeba więc było jeść bez wybrzydzania, to co było jeszcze jadalne, nawet rzeczy nadpsute – cienka polewka z cebuli i nadgniłe kartofle.
Początek przednówka przypadał na czas Wielkiego Postu. Po Wielkanocy wystarczyło już tylko doczekać do pierwszej trawy na pastwiskach – wtedy zaczynano doić wypuszczone z obór bydło. Potem pojawiały się pierwsze warzywa.

Dzisiaj propozycja na pyszną pastę do domowego chleba. Papryki są dostępne i dość dobre więc wystarczy je upiec, dodać twaróg, zioła i mamy pyszny dodatek do chleba. Można posypać kanapkę szczypiorem, kiełkami i mamy pyszne śniadanie lub kolację.

Składniki:

2 papryki,

4 ząbki czosnku,

Parę listków świeżej bazylii,

10 dag twarogu, najlepiej tłustego,

Sól, pieprz,

Wykonanie

Papryki myjemy, przekrawamy na dwie części, czyścimy z pestek, przekładamy je z ząbkami czosnku na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w tem. 200 stopni 20  minut aż będzie miała ciemną, przypieczoną  skórę. Upieczone przykrywamy ściereczką, chwilę czekamy a następnie zdejmujemy skórkę z papryk.

Do blendera dajemy upieczone papryki, upieczony czosnek, twaróg, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie rozdrabniamy na gładką masę. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną świeżą bazylię.

Podajemy z domowym chlebem.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *