Pałeczki z łososia z pikantnym sosem pomidorowym

Wiosenne klimaty w lutym to coś co mi zupełnie nie przeszkadza. W tym roku zima jest nader łaskawa i mam nadzieję, że tak już zostanie czyli wiosna przyjdzie szybko i zimowe ubrania pójdą do szafy. Taka pogoda to dla mnie dodatkowa motywacja do biegania a nawet do roweru.

Już Wam pisałam, że systematyczny ruch, szczególnie na świeżym powietrzu to samo zdrowie i szansa, że waga utracona nie wróci. Ważne są też posiłki, które sobie fundujemy. Piszecie do mnie o takie lekkie dania, które pomogą Wam utrzymać wagę, wspomogą dietę czy ćwiczenia.

Dzisiaj mam coś takiego. Pałeczki z łososia, marynowane w sosu sojowym i podane z sosem pomidorowym i sałatką. Pyszne, lekkie i szybkie danie na obiad lub do zabrania do pracy. Nadziewamy paski łososia na patyczki do grillowania, w taki sposób jak widać na zdjęciu, następnie grillujemy dość krótko, żeby go nie przesuszyć.

DSC_0443

Składniki

Filet z łososia – około 400 g,

3 łyżki sosu sojowego,

Sok z ½ cytryny,

Puszka krojonych pomidorów,

1 cebula szalotka,

1papryczka chilli,

3 ząbki czosnku,

Sól, pieprz,’

Patyczki do szaszłyków

Wykonanie

Filet z łososia czyścimy z ości, odcinamy skórę ( jeśli ma), myjemy i suszymy. Tak przygotowanego łososia kroimy w paski o szerokości około 3-4 cm. W misce mieszamy sos sojowy, wyciśnięty ząbek czosnku, sok z cytryny, pieprz i wkładamy paski łososia do zamarynowania na ½ godziny.

W między czasie przygotowujemy sos pomidorowy.

W garnku podgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty czosnek i podsmażamy na małym ogniu minutę. Następnie dodajemy pokrojone pomidory w puszce, pokrojoną w paski papryczkę chilli, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy na małym ogniu około 10 minut ( mieszając od czasu do czasu).

Łososia nakłuwamy na patyczki do grillowania ( patyczki wcześniej zanurzamy w oleju) i pieczemy w piekarniku na funkcji grill, w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut – łosoś nie powinien się przesuszyć.

Podajemy z sałatką i sosem pomidorowym.

 DSC_0442 DSC_0433

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *