Mini serniczki z truskawkami

Sezon na truskawki powoli się kończy ale to nic, bo te serniczki można także zrobić z innymi owocami – malinami, jagodami.. będą świetnym deserem do zabrania np. na piknik lub wycieczkę rowerową dzięki małym rozmiarom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250 g serka mascarpone,

250 g sera  zmielonego na sernik,

¾ szklanki cukru,

1 mały cukier waniliowy,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

2 jajka

Spód:

Około 200 g ciasteczek typu petit,

50 roztopionego masła,

Łyżka kakao

Truskawki

Wykonanie

 Formę na muf finy wykładamy standardowymi papilotkami a piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

Ciasteczka wraz  z masłem i kakao rozdrabniamy w blenderze. Tak przygotowane wykładamy do papilotek po około łyżeczce i delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.

 Przygotowujemy masę serową.

Do miski dajemy ser, cukier, serek mascarpone, cukier waniliowy i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy jajka, nadal miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy mąkę  ziemniaczaną i mieszamy całość. Masę wykładamy do papilotek na ciasteczka.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy delikatnie drzwiczki i studzimy.

Truskawki myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na serniczki i podajemy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *