Letni bigos z młodej kapusty z kiełbasą myśliwską

Jeśli lubicie młodą kapustę w wersji bigosu to już ostatni moment na to aby zrobić takie smakowitości. Za chwilę kapusta przestanie być młoda i już nie będzie takiego smaku.

Ja robię taki bigos bo my jesteśmy, co już wielokrotnie pisałam,  miłośnikami dań z młodej kapusty – w ogóle lubimy kapustę. Jeśli chodzi o dodatki do takiego letniego bigosu, to tym razem dodałam kawałki kiełbasy myśliwskiej. Dodała on fajnego, leśnego smaku bigosowi.

Jak przygotowuję mięso i wędliny  do tradycyjnego bigosu, to zazwyczaj wcześniej podsmażam. Kiełbasa myśliwska nie musi być podsmażana bo nie jest tłusta.

Ja zachęcona warsztatami z Sokołowem, kupiłam kiełbasę Gold Myśliwską suchą z Sokołowa i muszę powiedzieć, że jest taka jak lubię- podsuszana, aromatyczna, pachnąca jałowcem  i smakuje wybornie. Do mojego letniego bigosu była wyśmienita.

DSC_0215

Składniki

2 główki młodej kapusty,

2 cebule,

2 marchewki,

1 czerwona papryka,

 2 łyżki masła,

2 pętka kiełbasy myśliwskiej,

2 liście laurowe,

Łyżeczka kminku,

Puszka pomidorów lub 4 świeże

sólczarny pieprz,

łyżka sosu sojowego

Wykonanie

Kapustę po oczyszczeniu i opłukaniu szatkujemy na drobne paski.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w paski.

Do dużego naczynia wkładamy masło, cebulę, paprykę i marchew . Dusimy je  aż do zeszklenia, następnie dodajemy kapustę, sól, liść laurowy i kminek. Dusimy na małym ogniu przez 15 minut – mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy pokrojoną w kawałki kiełbasę i pomidory. Mieszamy i zgotowujemy jeszcze około pół godziny.

Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *