Lekkie babeczki z mąki jaglanej z jabłkami

Dzisiaj pierwszy dzień postu więc jest to dobry czas na odłożenie typowych słodkości, batoników, czekoladek i zadbanie o dietę.

Ostatnio robię takie lekkie słodkości i jednocześnie uczę mojego brata jak przygotowywać łakocie do kawy ale bez cukru i tłuszczu. Dodaję więc naturalne słodkości typu słodkie jabłka, rodzynki, marchew, buraczki itp…. bo są znacznie zdrowsze. Dodatkowym atutem jest mąka jaglana więc są bez glutenu, co jest ważne dla osób uczulonych na gluten.

Dzisiaj szybkie i proste do zrobienia babeczki, do których dodatkowo dodałam domową konfiturę z leśnych jagód i naturalny jogurt.

DSC_0388

Składniki (na około 12 sztuk):

4 jajka

150 g mąki jaglanej,

2 łyżeczki cynamonu,

Łyżeczka sody,

6 średniej wielkości słodkich jabłek ,np. typu champion

2 łyżki rodzynek,

Konfitura z leśnych jagód,

Jogurt naturalny

Wykonanie:

Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarku na grubych oczkach.

W jednej misce mieszamy mąkę, sodę i cynamon. W drugiej misce ubijamy jajka. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą, dodajemy starte jabłka, rodzynki i mieszamy, do połączenia się składników.

Formę na muffiny wykładamy papilotkami. Nakładamy po łyżce ciasta do 3/4 wysokości blachy. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, ok 25-30min. Wystudzone podajemy z konfiturą i jogurtem naturalnym.

 DSC_0379 DSC_0399

komentarze 3

  1. Lena
    Wrzesień 19
    Odpowiedz

    Witam, ale jajka ubijamy mikserem? Czy tylko trzepaczką? Bo mikserem to może wyjść rzadka masa?

  2. Brenia
    Wrzesień 19
    Odpowiedz

    tylko trzepaczką lub nawet widelcem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *