Lekki mazurek z aromatem limonkowym i ciastem czekoladowym

Okres przed Wielkanocą to czas kiedy przyroda budzi się po zimie i robi się rześko i zielono. Lubię ten czas. Na straganach jest już dużo tulipanów, żonkili, hiacyntów, prymulek…..

Jest bardzo kolorowo a słońce i wiosenny deszcz orzeźwiają powietrze po zimie. Moje bieganie po lesie robi się coraz przyjemniejsze i piękniejsze.

W takim czasie myślimy o potrawach, ciastach na Wielkanoc. Mam dla Was bardzo wiosenny mazurek, z rześkim aromatem limonki i kruchym, czekoladowym ciastem na bazie mąki orkiszowej.

Taki mazurek zadziwi Was rześkim smakiem limonki i czekoladową nutą ciasta.

 

Składniki

Ciasto :

100 g mąki orkiszowej,

50 g mąki ziemniaczanej,

30 g kakao,

50 g cukru trzcinowego,

120 g masła schłodzonego,

1 jajko,

Krem

150 ml śmietanki 36 %,

200 g serka mascarpone,

3 białka,

2 limonki z tego potrzebny sok z 1 limonki   i skórka starta z 2 limonek ,

3 łyżki cukru pudru,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

3-4 gruszki,

Wykonanie

Ciasto:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Do miski dajemy mąkę orkiszową, dodajemy mąkę ziemniaczaną, kakao, masło, jajko i wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do lodówki na ½ godz. Formę smarujemy masłem, podsypujemy mąką ziemniaczaną, ciasto wałkujemy na kształt prostokąta i dajemy do formy.

Przygotowujemy krem.

Limonki sparzamy wrzątkiem, następnie ścieramy skórkę. Gruszki obieramy i kroimy na małe kawałki.

Do miski dajemy śmietanę i ubijamy; następnie dodajemy  cukier puder, serek mascarpone, białka i ubijamy delikatnie. Na koniec dodajemy skórkę z limonki, sok, mąkę ziemniaczaną i wszystko dobrze mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na ciasto, dodajemy kawałki gruszek.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30-40 minut.

Następnie studzimy i posypujemy startą czekoladą.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *