Leczo z fasolką szparagową

Jest dużo odmian leczo, z różnymi dodatkami i w różnych wersjach. Jest z kiełbasą, mięsem mielonym, różnymi warzywami. Leczo jest dobrym daniem bo gotuje się go w jednym garnku, można go zabrać do pracy na lunch, odgrzać na drugi dzień.

Moja wersja, tym razem jest z dodatkiem fasolki szparagowej, cukinii, marchewki, papryki, chilli, aromatycznych ziół  itd. Jest w wersji warzywnej ale jeśli ktoś lubi mięso, to można dodać kiełbasę, mięso mielone.

Ja bardzo lubię leczo bo szybko się go robi i można go robić z różnymi  ulubionymi dodatkami.  W lecie jest to moje ulubione danie bo warzyw mamy pod dostatkiem i można poszaleć.

Składniki:

2 małe cukinie lub jedna średnia,

2 małe marchewki,

3 ząbki czosnku,

200 g fasolki szparagowej,

2 cebule,

1 papryka,

1 papryczka chilli,

4 pomidory świeże,

sos sojowy – 2 łyżki,

parę listków świeżego tymianku, bazylii

oliwa

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinie, paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ją w osolonej wodzie 10 minut.

W garnku rozgrzewamy oliwę ,  dodajemy cebule pokrojone w talarki, czosnek , paprykę, chilli pokrojone w plasterki  i całość podsmażamy( około 4 minut).  Następnie dodajemy pokrojone cukinie, pomidory pokrojone w mniejsze kawałki  i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy  fasolkę, zioła, i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy całość jeszcze około 5 minut.

Warzywa w takiej wersji są al dente, lekko chrupiące, smakują wybornie.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.