Leczo z fasolką szparagową

Jest dużo odmian leczo, z różnymi dodatkami i w różnych wersjach. Jest z kiełbasą, mięsem mielonym, różnymi warzywami. Leczo jest dobrym daniem bo gotuje się go w jednym garnku, można go zabrać do pracy na lunch, odgrzać na drugi dzień.

Moja wersja, tym razem jest z dodatkiem fasolki szparagowej, cukinii, marchewki, papryki, chilli, aromatycznych ziół  itd. Jest w wersji warzywnej ale jeśli ktoś lubi mięso, to można dodać kiełbasę, mięso mielone.

Ja bardzo lubię leczo bo szybko się go robi i można go robić z różnymi  ulubionymi dodatkami.  W lecie jest to moje ulubione danie bo warzyw mamy pod dostatkiem i można poszaleć.

Składniki:

2 małe cukinie lub jedna średnia,

2 małe marchewki,

3 ząbki czosnku,

200 g fasolki szparagowej,

2 cebule,

1 papryka,

1 papryczka chilli,

4 pomidory świeże,

sos sojowy – 2 łyżki,

parę listków świeżego tymianku, bazylii

oliwa

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cukinie, paprykę myjemy i kroimy w kostkę.

Fasolkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ją w osolonej wodzie 10 minut.

W garnku rozgrzewamy oliwę ,  dodajemy cebule pokrojone w talarki, czosnek , paprykę, chilli pokrojone w plasterki  i całość podsmażamy( około 4 minut).  Następnie dodajemy pokrojone cukinie, pomidory pokrojone w mniejsze kawałki  i dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Na koniec dodajemy  fasolkę, zioła, i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy całość jeszcze około 5 minut.

Warzywa w takiej wersji są al dente, lekko chrupiące, smakują wybornie.

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *