Kruche babeczki choinki z serkiem i orzechami włoskimi

Jeśli nie macie czasu na pierniki, pierniczki i inne  czasochłonne ciasta, jest to przepis dla was. Wyrobienie kruchego ciasta zajmuje chwilę czasu, a babeczki z choinką pysznie pachnące orzachami i wanilią rozbudzą świąteczne klimaty w waszym domu. Do farszu można też dodać suszonej żurawiny lub rodzynek, by był jeszcze bardziej aromatyczny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki na około 30 sztuk babeczek

30 dag mąki,

200 g masła,

3 żółtka,

1 całe jajko,

10 dag cukru pudru,

¾ szklanki orzechów włoskich – rozdrobnionych,

200 g twarogu,

2 żółtka

3 łyżeczki cukru waniliowego,

4 łyżki cukru pudru,

Około ½ szklanki śmietany 18 %

Wykonanie

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, żółtka, jajko, cukier i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy do lodówki na około 40 minut.

W misce mieszamy na jednolitą masę – twaróg z cukrem waniliowym, cukrem pudrem, żółtkami.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 2 części, z tym , że jedna musi być większa ( do foremek ) a druga mniejsza na choinki. Ciasto do foremek  wałkujemy na grubość około 5-6 mm; foremki na babeczki smarujemy olejem i wykładamy ciasto do foremek. Drugie ciasto też wałkujemy ale trochę cieniej i wykrawamy z niego choinki. Następnie dajemy do foremek babeczkowych po 1-2 łyżeczki masy serowej   i trochę rozdrobnionych orzechów włoskich. Każdą babeczkę przykrywamy  choinką i pieczemy około 25 minut.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *