Kotlety schabowe z zasmażaną kapustą

To klasyka polskiej kuchni i chyba najpopularniejszy polski obiad. Kotlety schabowe smakują wybornie z zasmażaną kiszoną kapustą a jak będzie młoda to też obowiązkowo  zestaw ze schabowymi i młodymi ziemniakami.

Dzisiaj zestaw z kiszoną zasmażaną kapustą bo to taki sezon – przednówek. Taka kapusta zasmażana powinna być zrobiona z dobrej kiszonej kapusty – jeśli sami nie robicie to zachęcam do kupienia w dobrym sklepie gdzie nie jest zaprawiana octem.

Kotlety smażę najczęściej  na oleju rzepakowym a jeśli mam domowy smalec to na smalcu.  Ważna jest też dobra bułka tarta do panierki.

Składniki

600 g schabu bez kości

Sól, pieprz,

Panierka:

2 jajka,

Około 6 łyżek bułki tartej,

3 łyżki mąki,

Olej lub smalec do smażenia

Kapusta zasmażana

1 kg kiszonej kapusty,

2 liście laurowe,

2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami,

2 łyżki mąki,

½ łyżeczki kminku,

Sól, pieprz

Wykonanie

Odcinamy ostrym nożem   białą otoczkę z mięsa. Kroimy na plastry i każdy rozbijamy tłuczkiem na desce. Doprawiamy solą, przykrywamy folią spożywczą  i odstawiamy do lodówki na ½ godziny.

Kapustę kiszoną płuczemy, dajemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, kminek i gotujemy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu około 40 minut.

Na patelni rozpuszczamy smalec ze skwarkami, dodajemy mąkę i podsmażamy, mieszając cały czas około 2 minuty. Następnie dodajemy trochę wody z gotowanej kapusty i dokładnie mieszamy ( ja to robię trzepaczką), gotujemy minutę i dodajemy do kapusty.  Całość mieszamy, gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem.

Kotlety obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym  jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na dobrze  rozgrzanym oleju  lub smalcu i na dość dużym ogniu po około 2 minuty z każdej strony.

Podajemy z tłuczonymi ziemniakami i kapustą

 

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *