Jajka sadzone z pomidorami i serem mozarella

Jak dobrze, że są weekendy. Poranek jest dłuższy, nie śpieszymy się do roboty, można poleżeć w łóżku dłużej i co najważniejsze zrobić jakieś pyszne śniadanie.

Ja też lubię jesienne weekendy, trochę leniwe ale ponieważ w ciągu tygodnia trudno przed pracą biegać bo jest ciemno, w weekend mogę bez pośpiechu pozbierać się i pobiegać po lesie.

Już Wam pisałam, że bieganie to coś co bardzo lubię, co mnie bardzo pozytywnie nastraja a las jest najlepszym miejscem do biegania. O każdej porze roku jest inny, ma inne kolory, zapachy ale zawsze jest spokój, miły szum drzew i bieganie to sama przyjemność.

Jak wracam z takiego biegania to mam ochotę na pożywne i smaczne śniadanie. Jajka od kur wiejskich są bardzo dobre i na śniadanie rewelacyjne. Robię je w różnych wersjach.

To co dzisiaj proponuję to jajka w pomidorach z serem mozarella. Proste, pyszne danie na śniadanie, nie wymagające specjalnych umiejętności. Oczywiście najważniejsze są dobre, wiejskie jajka. Do tego zapieczony, ciągnący ser mozarella, domowy chleb i mamy pyszne śniadanie.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki dla 2 osób

4 jajka,

4 pomidory,

2 łyżki oliwy,

Starty ser mozarella,

Sól, pieprz

szczypior

Wykonanie

Pomidory myjemy i kroimy w małe ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ćwiartki pomidorów i dusimy około 3 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Następnie wybijamy jajka, doprawiamy je solą pieprzem, posypujemy każde jajko łyżka sera mozarella, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 3 do 5 minut aż ser się roztopi i będzie miękki i ciągnący. Całość posypujemy szczypiorem i jemy z domowym chlebem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.