Jajka sadzone z pomidorami i serem mozarella

Jak dobrze, że są weekendy. Poranek jest dłuższy, nie śpieszymy się do roboty, można poleżeć w łóżku dłużej i co najważniejsze zrobić jakieś pyszne śniadanie.

Ja też lubię jesienne weekendy, trochę leniwe ale ponieważ w ciągu tygodnia trudno przed pracą biegać bo jest ciemno, w weekend mogę bez pośpiechu pozbierać się i pobiegać po lesie.

Już Wam pisałam, że bieganie to coś co bardzo lubię, co mnie bardzo pozytywnie nastraja a las jest najlepszym miejscem do biegania. O każdej porze roku jest inny, ma inne kolory, zapachy ale zawsze jest spokój, miły szum drzew i bieganie to sama przyjemność.

Jak wracam z takiego biegania to mam ochotę na pożywne i smaczne śniadanie. Jajka od kur wiejskich są bardzo dobre i na śniadanie rewelacyjne. Robię je w różnych wersjach.

To co dzisiaj proponuję to jajka w pomidorach z serem mozarella. Proste, pyszne danie na śniadanie, nie wymagające specjalnych umiejętności. Oczywiście najważniejsze są dobre, wiejskie jajka. Do tego zapieczony, ciągnący ser mozarella, domowy chleb i mamy pyszne śniadanie.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki dla 2 osób

4 jajka,

4 pomidory,

2 łyżki oliwy,

Starty ser mozarella,

Sól, pieprz

szczypior

Wykonanie

Pomidory myjemy i kroimy w małe ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy ćwiartki pomidorów i dusimy około 3 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Następnie wybijamy jajka, doprawiamy je solą pieprzem, posypujemy każde jajko łyżka sera mozarella, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 3 do 5 minut aż ser się roztopi i będzie miękki i ciągnący. Całość posypujemy szczypiorem i jemy z domowym chlebem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *