Jak wszyscy wiemy Święta Wielkanocne to święta jajeczne . Szukamy różnych pomysłów na podanie jajek w ciekawej i smacznej postaci.
Moje koleżanki z pracy zasypują mnie pytaniami o fajne farsze do jajek bo przygotowują w domu święta i chcą zaskoczyć rodzinę czymś nowym…„ Wiesz farsz z pieczarek czy chrzanu to wszyscy robią a my chcemy coś nowego …”
Przygotowałam parę propozycji na faszerowane jajka. Jedną z nich mam dzisiaj .
Ta propozycja nie jest zbyt dietetyczna ale uważam, że na Święta można sobie zafundować chwilę szaleństwa kulinarnego 😉
Boczek , pokrojony w drobną kostkę i zasmażony a następnie wymieszamy z majonezem i żółtkami to naprawdę fantastyczny i pyszny farsz.
Składniki
6 jajek,
6-7 plasterków gotowanego boczku,
2 łyżki majonezu,
Sól,
Świeżo zmielony pieprz,
Szczypior,
Wykonanie
Jajka delikatnie wkładamy do wody ( uważamy aby nie pękły) i gotujemy na twardo ( około 10 minut).
Ugotowane po odcedzeniu wrzątku, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Białka układamy na talerzu.
Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem na masę.
Plasterki boczku kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Następnie dodajemy do żółtek, dodajemy również majonez, pieprz i odrobinę soli ( pamiętajmy, że boczek jest słony). Wszystko mieszamy i nakładamy do białek.
Szczypior kroimy na małe kawałki i posypujemy nim jajka.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz