Jajka faszerowane boczkiem

Jak wszyscy wiemy Święta Wielkanocne to święta jajeczne . Szukamy różnych pomysłów na podanie jajek w ciekawej i smacznej postaci.

Moje koleżanki z pracy zasypują mnie pytaniami o fajne farsze do jajek bo przygotowują w domu święta i chcą zaskoczyć rodzinę czymś nowym…„ Wiesz farsz z pieczarek czy chrzanu to wszyscy robią a my chcemy coś nowego …”

Przygotowałam parę propozycji na  faszerowane  jajka. Jedną z nich mam dzisiaj .

Ta propozycja nie jest  zbyt dietetyczna ale uważam, że na Święta można sobie zafundować chwilę szaleństwa kulinarnego 😉

Boczek , pokrojony w drobną kostkę i zasmażony a następnie wymieszamy z majonezem i żółtkami to naprawdę fantastyczny i pyszny farsz.

DSC_0762

Składniki

6 jajek,

6-7 plasterków gotowanego boczku,

2 łyżki majonezu,

Sól,

Świeżo zmielony pieprz,

Szczypior,

Wykonanie

Jajka delikatnie wkładamy do wody ( uważamy aby nie pękły) i gotujemy na twardo ( około 10 minut).

Ugotowane po odcedzeniu wrzątku, zalewamy zimną wodą, obieramy ze skorupki, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Białka układamy na talerzu.

Żółtka przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem na masę.

Plasterki boczku kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Następnie dodajemy  do żółtek, dodajemy również majonez, pieprz i odrobinę soli ( pamiętajmy, że boczek jest słony). Wszystko mieszamy i nakładamy do białek.

Szczypior kroimy na małe kawałki i posypujemy nim jajka.

 DSC_0784 DSC_0787

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.