Jajka wielkanocne z farszem chrzanowo-pietruszkowym

Jajka to obowiązkowe danie na wielkanocny stół. Czy wyobrażacie sobie Święta Wielkanocne bez jajek? Bo ja nie.

Pomysłów na przygotowanie jajek jest dużo- każdy ma zapewne swoje- od prostych z majonezem po faszerowane z ciekawymi dodatkami. U mnie na blogu są już propozycje na takie świąteczne jajka ale dzisiaj dokładam jeszcze jeden. Jest prosty i szybki do wykonania ale jednocześnie smaczny.

Chrzan, natka pietruszki, majonez oraz żółtka mieszamy i  mamy nowe danie na stół.

 DSC_0014 DSC_0002

Składniki:

5-7 jajek, w zależności od tego dla ilu osób,

Pęczek natki pietruszki,

1 łyżka majonezu,

2  łyżki  chrzanu

2 łyżki jogurtu naturalnego,

2 łyżki kaparów

Sól, pieprz

Wykonanie

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skórki i przekrajamy na pół. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miski.  Białka układamy na półmisku.

Do miski z żółtkami dodajemy chrzan, pokrojoną drobno natkę pietruszki – parę listków zostawiamy do dekoracji, majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz i całość mieszamy na jednolitą masę. Nakładamy na białka i ozdabiamy  kaparami i pietruszką.

 DSC_0004-001 DSC_0012

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Kwiecień 20
    Odpowiedz

    Prosty ale niezwykle efektowny przepis, naprawdę śliczny. Wesołych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.