Jajka faszerowane awokado

Jaja nadziewane awokado to moja propozycja na stół wielkanocny ale nie tylko. Awokado, to ostatnio mój ulubiony dodatek do różnych dań: sałatek, kanapek itd..

Używam je również do chleba zamiast masła. Warunek, awokado musi być dojrzałe.

Dzisiaj przygotowałam nadzienie z awokado do jajek. Ważne aby jajka były z dobrej hodowli, wolnego wybiegu. Ja przywożę takie z moich rodzinnych stron lub kupuję u zaprzyjaźnionego rolnika. Wtedy wiem, że jajka są dobre.

Farsz jest szybki do zrobienia a jednocześnie smaczny.

DSC_0147

Składniki

1 awokado – w miarę miękkie,

5 jajek,

Łyżka majonezu,

Sól, pieprz,

Szczypior,

Natka pietruszki

Wykonanie

Jajka gotujemy na twardo ( około 7 minut), studzimy, obieramy ze skorupki, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Białka układamy na talerzu . Przyozdabiamy je np. kiełkami z rzodkiewki.

Awokado obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy majonez, sól, pieprz, natkę pietruszki i blendujemy. Farsz z awokado nakładamy do wycięć z jajek. Szczypior kroimy na małe kawałki i posypujemy nim jajka.

DSC_0130

DSC_0140

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.