Ciasto marchewkowo-czekoladowe

Ciasta marchewkowe lubimy. Przygotowanie takiego ciasta nie jest ani skomplikowane ani pracochłonne.

Trzeba obrać, wymyć i zetrzeć marchewki i połączyć z sypkimi i płynnymi składnikami. Moje Dzieci lubią czekoladę więc tym razem zrobiłam ciasto marchewkowe z prawdziwą czekoladą. Dałam czekoladę gorzką i mleczną. Nie dałam cukru bo miód i czekolady wystarczyły aby ciasto było słodkie.

Jeśli zastanawiacie się nad ciastem do niedzielnej kawy to takie czekoladowo-marchewkowe będzie w sam raz. U mnie zniknęło w mig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

250 g mąki pszennej,

300 g marchewki,

1 tabliczka czekolady gorzkiej – 100 g,

1 tabliczka czekolady mlecznej – 100 g

100 g masła,

4 łyżki miodu,

½ szklanki mleka,

2 jajka,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka sody,

1 cukier waniliowy,

Jogurt naturalny – 180 g ,

2 pomarańcze średniej wielkości,

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W garnku podgrzewamy masło, czekolady, mieszamy w trakcie podgrzewania. Jak już masło się rozpuści i połączy z czekoladą zdejmujemy z ognia, chwilę studzimy i dajemy jajka, mleko i dokładnie mieszamy wszystko.

W misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i mieszamy wszystko. Do takich suchych składników dodajemy mokre, startą marchew i wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy aż się dobrze połączy.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 – 45 minut.

Gotowe upieczone i wystudzone smarujemy gęstym jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem waniliowym i kawałkami pomarańczy.

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    Styczeń 27
    Odpowiedz

    Tak, idealne !! Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.