Ciasto marchewkowe z pierniczkami toruńskimi

Ciasto marchewkowe to jedno z naszych ulubionych. Jak usłyszałam o konkursie #przepisnakopernika organizowanym przez Fabrykę Cukierniczą Kopernik, to szukając pomysłu na danie z wykorzystaniem toruńskich pierników  pomyślałam o cieście marchewkowym.

Pierniki, które wybrałam do tego wypieku,  to serca toruńskie polane cukrem. Takie tradycyjne, powszechnie znane pierniczki kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja mama była ich wielbicielką i w moim domu rodzinnym były najczęściej kupowanymi słodkościami.

Ten zapach, aromaty, przyprawy skojarzyły mi się z lubianym w moim domu ciastem marchewkowym. W zasadzie nie dodawałam żadnych przypraw bo te z pierniczków idealnie je zastąpiły. Nie dodawałam również za dużo cukru bo pierniczki też mają słodycz. Muszę Wam powiedzieć, ze wyszło pyszne, mokre, nie za słodkie i aromatyczne ciasto.  Polałam je gęstym, lekko kwaskowatym jogurtem grecki wymieszanym z cukrem waniliowym. No i dopełnieniem była konfitura malinowa ( świeżo zrobiona) i świeże maliny. Doskonałe ciasto do kawy, na niedzielny deser na każdą  porę roku.

Składniki

½ szklanki mąki pszennej,

1 szklanka startej drobno marchewki,

2 łyżki cukru brązowego,

½ szklanki mleka,

2 jajka,

1/3 szklanki oleju rzepakowego,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1 łyżeczka sody,

Opakowanie pierniczków toruńskich z cukrem

Szklanka rozdrobnionych  orzechów włoskich,

1 jogurt grecki gęsty,

1 cukier waniliowy,

Konfitura z malin ,

Świeże maliny

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

5 pierniczków  rozdrabniamy w malakserze na drobno, prawie jak mąkę.

Przygotowujemy sypkie produkty. W misce przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier, orzechy drobno pokrojone, szczyptę soli, rozdrobnione pierniczki  i mieszamy wszystko.

W drugiej misce ubijamy jajka, dodajemy do nich olej, mieszamy i dodajemy do  suchych składników. Następnie  dodajemy mleko, startą marchew i wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy aż się dobrze połączy.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut.

Gotowe upieczone i wystudzone przekrawamy na dwie części, smarujemy konfiturą z malin, przekładamy.

Jogurt grecki mieszamy z cukrem waniliowym i smarujemy  nim ciasto. Dodajemy również świeże maliny.

komentarze 2

  1. Bożena
    Wrzesień 13
    Odpowiedz

    Proszę podać wagę tych pierniczków

  2. Brenia
    Wrzesień 13
    Odpowiedz

    Nie ważyłam tych pierniczków ale było ich po zblendowaniu/zmieleniu prawie szklanka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *