Ciasto marchewkowe z mąki jaglanej z domową konfiturą z czarnej porzeczki

Dzisiaj ciasto marchewkowe  z mąki jaglanej i mąki ziemniaczanej czyli klasyka marchewkowa w  wydaniu bez glutenu. W takim wydaniu ciasto jest równie apetyczne a z dodatkiem domowej konfitury i serka mascarpone smakuje wybornie.

Jeśli zastanawiacie się nad ciastem na weekend, to polecam J

Składniki:

200 g mąki jaglanej,

50 g mąki ziemniaczanej,

3 jajka,

150 ml oleju słonecznikowego,

200 g drobno startej marchewki,

200g cukru brązowego,

100 g czekolady gorzkiej,

60 g wiórków kokosowych,

Łyżeczka cynamonu,

Garść orzechów włoskich – pokruszonych,

Łyżeczka sody,

½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Konfitura z czarnej porzeczki,

200 g serka mascarpone,

1 mały cukier waniliowy

Wykonanie

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Jajka ubijamy chwilę aż podwoją objętość. Dodajemy cukier i dalej ubijamy aż będą puszyste. Ubijając na wysokich obrotach dolewamy delikatnie olej. Następnie dodajemy startą marchew, wiórki kokosowe, orzechy i mieszamy.

W misce przesiewamy mąkę jaglaną, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, mąkę ziemniaczaną, startą czekoladę i mieszamy wszystko. Do takich suchych składników dodajemy mokre i wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy aż się dobrze połączy.

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 – 45 minut.

Serek mascarpone mieszamy z cukrem waniliowym.

Gotowe upieczone i wystudzone smarujemy  konfiturą a na koniec serkiem mascarpone .

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *