Chleb żytni na zakwasie z orzechami i jego prozdrowotne właściwości

Hipokrates ojciec medycyny powiedział „Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek żywnością”. 

Już wielokrotnie Wam pisałam, że chleb domowy, to nie tylko wspaniały zapach w domu, w trakcie pieczenia ale także zdrowe i smaczne  pieczywo.

Zakwas do chleba to naturalna fermentacja i zawartość cennych dla zdrowia  bakterii mlekowych, które przyczyniają się do uzyskania prozdrowotnych właściwości chleba. Naturalna fermentacja zakwasu przyczynia się do usuwania licznych związków o działaniu rakotwórczym: azotanów, azotynów, a przede wszystkim toksyn pleśniowych.

Kwas mlekowy wzmacnia system odpornościowy człowieka, co ważne jest teraz w okresie jesienno-zimowym.

Fermentacja mlekowa zakwasu wpływa także na zwiększenie dostępności mikro- i makroelementów zawartych w mące, poprzez rozkładanie kwasu fitynowego, który tworzy trudno rozpuszczalne sole (fityniany). Dzięki bakteriom mlekowym następuje degradacja tych związków i zwiększenie przyswajalności takich pierwiastków jak: cynk, wapń, żelazo, magnez, fosfor.

Chleb żytni na zakwasie ma niski indeks glikemiczny (IG = 48), określający poziom cukru we krwi w ciągu 2 godzin po posiłku. Jest zalecany dla cukrzyków.

Chleb żytni stanowi również ważne źródło składników mineralnych: żelazo, magnez, wapń, potas, fosfor, a także cynk i mangan.

Zachęcam więc do robienia chleba w domu, na naturalnym zakwasie (przepis!)

 

Składniki:

1 kg mąki żytniej chlebowej- typ 720,

50 ml zakwasu,

2 łyżeczki soli

500 ml wody,

Do podsypania form  otręby żytnie i siemię lnane,

2 garście orzechów włoskich

Wykonanie:

Do miski dajemy mąkę, sól i mieszamy. Wodę mieszamy z zakwasem  i dodajemy do mąki. Dodajemy również pokruszone na mniejsze kawałki orzechy. Wszystkie składniki  mieszamy, nie za długo, tak aby się połączyły. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję.

Formy – jak na keks- smarujemy olejem, posypujemy otrębami i siemieniem lnianym, przekładamy ciasto do wysokości ¾ formy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 6 godzin. Po tym czasie posypujemy chlebki mąką.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni, wstawiamy wyrośnięte chlebki i pieczemy około 1 godziny.

Wyjmujemy chleb zaraz po upieczeniu i studzimy.

komentarze 2

  1. Brenia
    Listopad 23
    Odpowiedz

    🙂 Też uwielbiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *