Batoniki energetyczne musli

Jak już wam wielokrotnie pisałam dużo biegam i jeżdżę na rowerze . Lubię wtedy mieć coś na kęs- ale takiego co doda energii a nie jest zbyt słodkie i „sztuczne”. Już kiedyś zabierałam się za zrobienie batoników musli. Wychodziły różnie…. Najczęściej nie kleiły się i były za bardzo pokruszone.

Ten przepis przywiozłam z ostatniego pobytu na urlopie od Olgi. Po trosze robiłam z Nią takie batoniki. Są zwarte, nie kruszą się, smakują wybornie, nie zawierają cukru, i dodają dużo energii. Są dobre do zabrania na rower, bieganie lub do pracy na słodką przekąskę – jak kto lubi.

Ja zrobiłam je z dodatkiem ziaren, różnych płatków (ale nie błyskawicznych) i orzechów ale można dodać jeszcze suszone owoce, czekoladę gorzką i co tam lubimy. Następnym razem będą jeszcze inne dodatki.

DSC_0695

Składniki na 7 sztuk batoników:

200g różnych płatków ( owsianych, żytnich, pszennych…)

150 g ziaren ( słonecznika, dyni, siemienia lnianego, sezamu ),

Garść orzechów włoskich lekko rozdrobnionych,

2 dojrzałe banany,

3 łyżki miodu

Wykonanie

Płatki, orzechy i ziarna mieszamy w misce a następnie prażymy na patelni, na bardzo małym ogniu około 15 minut – mieszając od czasu do czasu żeby się nie przepaliły.

Banany obieramy i tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy ma masę. Dodajemy miód i mieszamy. Łączymy banany z uprażonymi ziarnami, orzechami, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15-20 minut. Upieczoną masę studzimy, przekładamy do lodówki i najlepiej po około 3 godzinach kroimy na batoniki.

DSC_0681

komentarzy 7

  1. Sierpień 25
    Odpowiedz

    Świetny przepis na batoniki! Wyglądają wprost niesamowicie, piękne zdjęcia 🙂

  2. Brenia
    Sierpień 25
    Odpowiedz

    🙂 dziękuję i pozdrawiam !!

  3. z trzepaka
    Sierpień 26
    Odpowiedz

    Już mi ślinka leci na sam widok 🙂

  4. Brenia
    Sierpień 26
    Odpowiedz

    🙂 ja tez lubię takie ….

  5. Elżbieta
    Październik 23
    Odpowiedz

    jak długo można przechowywac takie batony?

  6. Brenia
    Październik 24
    Odpowiedz

    w chłodnym miejscu około 2 tygodni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *