Czas na jesienne rozgrzewające zupy uważam za otwarty. Ja jestem wielbicielką zup, wszelakich, co mogą potwierdzić moje koleżanki z pracy, z którymi jadam obiady. Bez zupy, nawet małej nie ma obiadu.
W moim domu rodzinnym zupy były bardzo ważnym daniem. Moja mama robiła je w różnych wersjach, w zależności od sezonu. Jak było lato, były zupy kalafiorowe, jarzynowe, pomidorowa… Jak robiło się zimno, na jesień były bardziej gęste, syte zupy, które miały rozgrzewać nas jak przychodziliśmy ze szkoły : kapuśniak, zupa ziemniaczana – gęsta, z czosnkiem na zasmażce, fasolowa.
Ja byłam wielbicielką kapuśniaku i ziemniaczanej. Ziemniaczana była bardzo aromatyczna bo z dużą ilością czosnku i gęsta bo z prawdziwą zasmażką. Jak zjadłam talerz takiej zupy, to od razu robiło się ciepło nie tylko na duszy. Kiedyś podam Wam przepis na taką zupę bo będzie dobra na jesienne i zimowe chłody.
Dzisiaj ma dla was przepis na zupę dyniowo- ziemniaczaną , która jest równie sycąca, aromatyczna i świetnie rozgrzewa. Są ziemniaki, dynia, pietruszka, papryka… a zagęszczą ja pasta curry, która dodaje jej trochę egzotycznego smaku. No i jest pikantna.
Składniki:
5 ziemniaków,
Kawałek dyni – około 700 g,
1 mała papryka,
1 papryczka chilli,
Kawałek świeżego korzenia imbiru- około 3 cm
Korzeń pietruszki,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki pasty curry,
1 mała puszka krojonych pomidorów,
Świeże listki kolendry,
Natka pietruszki,
Oliwa,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Korzeń pietruszki obieramy i kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, paprykę, chilli, dynię , ziemniaki, pietruszkę, mieszamy i podsmażamy chwilę. Następnie zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, pastę curry, starty imbir, doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze gotujemy około 3minuty.
Podajemy ze świeżą kolendrą i natką pietruszki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz