To mamy wrzesień. Miesiąc, który wprowadza nas w klimaty jesieni ale też potrafi zaskoczyć ciepłem i słońcem. Po zimnym i deszczowym sierpniu, jaki mamy w tym roku, taki wrzesień byłby dobrodziejstwem. Nie wiem czy też macie takie odczucie, że po upalnym czerwcu i lipcu, sierpień uderzył zimnem jak obuchem w głowę. Nawet nie było czasu przestawić się na chłód.
Wrzesień to też miesiąc obfitujący w sezonowe warzywa i owoce. Jest ich całe mnóstwo i trzeba korzystać przed zimą. Zupy były i są u mnie ulubionym daniem i teraz można je robić w różnych, pysznych wersjach i warzywach.
Dzisiaj zupa z kurkami i cukinią. Pyszna, lekka, kolorowa, z dużą ilością koperku.
Składniki dla 4 osób:
Około 2 litrów wody,
2 marchewki,
1 pietruszka średniej wielkości,
1 średnia cukinia,
Kawałek selera,
150 g kurek,
2 łyżki masła – najlepiej klarowanego,
1 cebula,
1 małe opakowanie śmietanki 18%,
Koperek,
Szczypta kurkumy,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Warzywa myjemy, obieramy ( marchew, pietruszkę, seler ) i kroimy w plasterki lub ścieramy na tarku na dużych oczkach. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy warzywa, sól i gotujemy około 10 minut.
Kurki czyścimy i myjemy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę.
Na patelni podsmażamy na maśle cebulę pokrojoną w kostkę z kurkami pokrojonymi w plasterki – smażymy około 6 minut. Następnie dodajemy podsmażone kurki, kurkumę i cukinię do zupy i gotujemy jeszcze około 15 minut.
Jak warzywa się ugotują dodajemy śmietanę i już nie gotujemy tylko mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojony koperek ( 2 – 3 łyżki) i doprawiamy solą, pieprzem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz