Wakacje to piękny czas. W tym roku były dla mnie wyjątkowe bo byłam w Toskanii. To cudowna kraina, urokliwych miasteczek, pięknej przyrody, pysznego, prostego jedzenia. Muszę zrobić specjalny wpis z tego wyjazdu bo nie da się w paru słowach opisać piękna tego miejsca.
Ale udało się nam odwiedzić w ToskaniI Danusię, Polkę http://polkawtoskanii.pl/
która mieszka w Toskanii i prowadzi agroturystykę. Ale najważniejsze to, że Danusia doskonale gotuje i karmi swoich gości.
Dzisiaj klasyk deseru włoskiego czyli tiramisu z przepisu Danusi – doskonałe i kremowe. Ja dodałam do niego jeżyny, lekko kwaśne więc znakomicie przełamały słodycz deseru i dodały nie tylko koloru ale i doskonałego smaku tiramisu.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/08/C07E78C8-6066-47F8-8EF4-979642C4CAED-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/08/94F00D2A-F8E1-4721-8298-2576C35F70DE-1024x683.jpeg)
Składniki:
4 jajka,
4 łyżki drobnego cukru,
500 g serka mascarpone,
Opakowanie podłużnych biszkoptów,
100 ml dobrze zaparzonego espresso,
150 g gorzkiej czekolady,
50 ml białego Martini – ja nie miałam,
Jeżyny
Wykonanie:
Jajka dokładnie myjemy i następnie sparzamy wrzątkiem.
Oddzielamy białka i dajemy do miski gdzie będziemy ubijać. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno a następnie dodajemy cukier aż będzie kremowa masa.
Żółtka mieszamy dokładnie z mascarpone i dodajemy po trochę do ubitych białek z cukrem. Delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Zaparzamy kawę i schładzamy. Dodajemy do niej Martni, jeśli mamy.
W misce układamy na przemian biszkopty maczane w kawie, krem, biszkopty i na koniec krem. Posypujemy na wierzchu startą, gorzką czekoladą.
Przed podaniem umieszczamy deser na 2 godziny w lodówce.
Buon Appetito !
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/08/0F84BA00-BDFA-427B-B7BF-FC86B34EF8F2-768x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/08/0451A4ED-D169-4494-8573-921816A7E8C8-683x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz