Tiramisu przywiezione z Toskanii

Wakacje to piękny czas. W tym roku były dla mnie wyjątkowe bo byłam w Toskanii. To  cudowna kraina, urokliwych miasteczek, pięknej przyrody, pysznego, prostego jedzenia. Muszę zrobić specjalny wpis z tego wyjazdu bo nie da się w paru słowach opisać piękna tego miejsca.

Ale udało się nam odwiedzić w ToskaniI Danusię, Polkę http://polkawtoskanii.pl/
która mieszka w Toskanii i prowadzi agroturystykę. Ale najważniejsze to, że Danusia doskonale gotuje i karmi swoich gości.
Dzisiaj klasyk deseru włoskiego czyli tiramisu z przepisu Danusi –  doskonałe i  kremowe. Ja dodałam do niego jeżyny, lekko kwaśne więc znakomicie przełamały słodycz deseru i dodały nie tylko koloru ale i doskonałego smaku tiramisu. 

Składniki:

4 jajka,

4  łyżki drobnego cukru, 

500 g serka mascarpone,

Opakowanie  podłużnych  biszkoptów,

100 ml dobrze zaparzonego espresso,

150 g gorzkiej czekolady,

50 ml białego Martini – ja nie miałam,

Jeżyny

Wykonanie:

Jajka dokładnie myjemy i następnie sparzamy wrzątkiem. 

Oddzielamy białka i dajemy do miski gdzie będziemy ubijać. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno a następnie dodajemy cukier aż będzie  kremowa masa. 

Żółtka mieszamy dokładnie z mascarpone i dodajemy po trochę do ubitych białek z cukrem. Delikatnie mieszamy  do połączenia składników. 

Zaparzamy kawę  i schładzamy. Dodajemy do niej Martni, jeśli mamy.

W  misce układamy na przemian biszkopty maczane w kawie,  krem, biszkopty i na koniec krem.  Posypujemy  na wierzchu startą, gorzką czekoladą.

Przed podaniem umieszczamy  deser na  2 godziny w lodówce.
Buon Appetito !

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.