Pyszna, wiosenna zupa z młodego jarmużu i szparagów. Młode warzywa są już na straganach więc aż prosi się o lekką zupę z ich udziałem. Jarmuż robi w zupie trochę za kapustę i ze szparagami z dodatkiem fety smakuje wybornie. Do tego podałam grzanki i była znakomita, lekka zupa na obiad.
Składniki:
Kilka gałązek jarmużu,
Około 10 sztuk zielonych szparagów,
2 ząbki czosnku,
Parę młodych marchewek,
1 średnia cebula,
3 ząbki czosnku,
1-2 korzenia pietruszki,
2 ziela angielskie,
Liść laurowy
1l gorącej wody,
Koperek,
sól i pieprz,
1 łyżka masła i oliwy z oliwekser feta,
150 ml śmietany 18 %
Wykonanie:
Marchewkę myjemy i kroimy w plasterki. Pietruszkę myjemy i kroimy w plasterki.
Szparagi myjemy, odrywamy końcówki i kroimy w paski.
Jarmuż myjemy i kroimy w paski, cebulę i czosnek kroimy w plasterki,
Szparagi, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i jarmuż podsmażamy w garnku na rozgrzanym maśle i oliwie. Podsmażamy wszystko chwile, mieszając i dodajemy następnie gorącą wodę, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem .
Podajemy z rozkruszonym serem feta i koperkiem
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz