Doskonała, gęsta zupa z pieczonych, młodych marchewek, z dodatkiem pysznych, grillowanych krewetek. Czyż to nie brzmi smakowicie ?
Młode marchewki mają to do siebie, że są delikatne, lekko słodkie i soczyste. Upieczone z dodatkiem czosnku i imbiru w proszku są znakomite, nawet jako przekąska. Duet marchewek z imbirem jest wyjątkowo dobrany i smaczny.
Dopełnieniem są krewetki, wcześniej macerowane w zaprawie a następnie usmażone/grillowane.
Doskonała, letnia, gęsta zupa na obiad lub kolację.
Składniki na 4-6 porcji:
1 kg młodych marchewek,
2 małe ziemniaki,
½ papryczki chilli,
Bulion warzywny,
3 ząbki czosnku,
1 cebula,
Sok z 1 cytryny,
Tymianek – świeże listki,
Kawałek świeżego imbiru- około 2 cm,
Sól, pieprz,
2 łyżki masła,
Łyżka oliwy,
łyżeczka imbiru w proszku
Krewetki królewskie,
Zaprawa:
sok z limonki,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki miodu,
Wykonanie
Marchewki myjemy i kroimy w ćwiartki. Na blasze do pieczenia dajemy papier, układamy marchewki, nieobrany czosnek, posypujemy imbirem w proszku, polewamy oliwą, dodajemy listki tymianku. Wszystko pieczemy w tem. 190 stopni aż będą miękkie – około 40-50 minut.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w małe kawałki.
Krewetki obieramy, myjemy i dajemy do miski. Wszystkie składniki zaprawy mieszamy i dajemy do krewetek, mieszamy i zostawiamy na 1/2 godziny aby nabrały aromatu.
W garnku roztapiamy masło, oliwę, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę, chilli, ziemniaki, starty imbir. Wszystko podsmażamy chwilę, mieszając dość często aby warzywa się nie przepaliły.
Następnie dodajemy upieczone marchewki, upieczony czosnek bez łupin, bulion warzywny i gotujemy około 20 minut, aż marchewki będą miękkie.
Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowaną zupę blendujemy.
Krewetki smażymy na patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony.
Podajemy zupę z krewetkami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz