Krem z dyni to jeden z obowiązkowych punktów kulinarnych jesienią. Właśnie o tej porze roku najbardziej smakują nam zupy w postaci kremu – są sycące i mocno rozgrzewające. Zupa z dyni jest jedną z naszych ulubionych.
Można ją zrobić na wiele sposobów a jest zawsze pyszna i kolorowa.
Jesienią dynie smakują najlepiej i na na blogu jest przegląd dyń, które do jakich dań i jak je obrabiać
Składniki:
Kawałek dyni – około 1 kg ( prowansalska, hokkaido)
4 średnie ziemniaki, 1 cebula,
ok. 1- 1,5 litra wywaru warzywnego lub rosołu
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
Około 3 cm świeżego imbiru,
Kawałek chilli – to zależy od tego jak bardzo pikantną zupę lubimy,
Pieprz, sól
Mleczko kokosowe,
Owoce granatu
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dynię, ja miałam prowansalską, obieramy, myjemy i też kroimy w kostkę.
Do garnka, gdzie będziemy gotować zupę dajemy oliwie z oliwek , cebulę pokrojoną w plastry, czosnek w plastrach, ziemniaki, dynię, imbir pokrojony, papryczkę chilli i podsmażamy wszystko chwilę. Mieszamy dość często aby warzywa się nie przepaliły.
Następnie zalewamy podsmażone warzywa wywarem warzywnym (rosołem) i gotujemy aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Wszystko dokładnie blendujemy i przyprawiamy solą, pieprzem.
Podajemy z mleczkiem kokosowym i owocami granatu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz