Doskonała, sezonowa zupa z dodatkiem grzanek z masłem czosnkowym i szczypiorkiem. Jest idealna o tej porze roku bo mamy młodą, świeżą cukinię.
Składniki dla 4 osób:
3 średnie cukinie ,
1 duża lub 2 mniejsze marchewki
2 małe pietruszki,
1 litr wrzątku,
2 ząbki czosnku,
2 ziemniaki,
1 duża cebula
oliwa z oliwek
sól, pieprz,
Szczypiorek,
Grzanki:
Chleb,
2 łyżki masła wymieszane z ząbkiem czosnku
Wykonanie:
Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie robimy z pietruszką i ziemniakami.
Cukinie myjemy i kroimy w plasterki
Do garnka kroimy cebulę, dodajemy marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, czosnek i podsmażamy na oliwie około 5 minut. Mieszamy warzywa bo mogą dość szybko się przepalić.
Dodajemy pokrojone w kostkę cukinie i ponownie podsmażamy wszystko chwile i dodajemy wrzątek.
Gotujemy, aż warzywa będą miękkie – około 20 minut.
Doprawiamy solą, pierzem i miksujemy. Jeśli jest dla Was za gęsta należy dodać trochę wody.
Podajemy z grzankami z chleba z masłem czosnkowym i szczypiorkiem.
Chleb ( może być czerstwy) kroimy w kostkę, smarujemy z dwóch stron masłem z czosnkiem i podsmażamy na małym ogniu, odwracając od czasu do czasu.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz