Burak to takie warzywo, które mocno kojarzy się nam z kuchnią polską. Moje dzieci mają swoje ulubione zupy i jedną z nich jest barszcz w różnej wersji: zabielany, czysty czerwony, z warzywami i fasolą .
Ostatnio postanowiłam zrobić eksperyment – taka kuchnia fusion – i przygotować z buraków krem. Taka mała odskocznia od tradycyjnego barszczu. Eksperyment się powiódł bo krem smakował wyśmienicie, był gęsty, lekko pikantny, miał piękny buraczany kolor ( to zasługa soku z cytryny) i pachniał tymiankiem ….pycha.
Wiem, że niektórzy pieką buraczki do kremu ale ja poszłam na łatwiznę i po prostu je zgotowałam razem z innymi warzywami. Do tego dodałam gęstą, kwaśną śmietanę i prażone pestki słonecznika i było pysznie. Jeśli lubicie ser kozi to do takiego kremu będzie również wyśmienity.
Składniki
Pęczek buraków – 5/6 średniej wielkości,
2 ziemniaki średniej wielkości
Warzywa do wywaru:
1 litr wody
1 marchew, pietruszka, cebula mała , ząbek czosnku,
Sok z dwóch cytryn ,
Gęsta kwaśna śmietana,
Ziarna słonecznika,
Szczypta suszonej papryczki chilli,
Sól, pieprz, tymianek suszony
Wykonanie
Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki również obieramy i kroimy na kawałki. Warzywa myjemy i obieramy. Do garnka wlewamy wodę dodajemy warzywa, buraki, ziemniaki, sok z 1 cytryny, sól i zagotowujemy. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Następnie wyjmujemy marchew, pietruszkę cebulę. Pozostałe składniki miksujemy na gęstą masę, doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chilli, tymiankiem, sokiem z cytryny i krótko zagotowujemy. Na patelni prażymy ziarna słonecznika. Gotową zupę przekładamy do miseczek, dajemy po łyżce śmietany i posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika.
Ciekawe, właśnie robię :). Zobaczymy co na to rodzina. Dzięki za inspirację.
ooo, czy smakowało rodzinie ? proszę dać znać 🙂
Zupa przepyszna, robię bardzo często.
🙂 dziękuję i pozdrawiam !