Warsztaty z pieczenia chleba

Smak i zapach domowego chleba jest niepowtarzalny i niezastąpiony. U mnie w domu wszyscy kochają ten zapach bo to oznacza, że będzie pyszny, domowy chleb.

W ostatni weekend prowadziłam warsztaty z pieczenia chleba. Było to moje pierwsze takie doświadczenie z uczeniem innych osób przygotowywania i pieczenia chleba. Było to o tyle trudne, że warunki były trochę polowe bo impreza, w ramach której prowadziłam warsztaty z pieczenia chleba odbywała się w plenerze, pod namiotami. Przypomniały mi się trochę moje obozy harcerskie i gotowanie w warunkach obozowych. Przyznam, że trochę obawiałam się czy dam sobie radę w takich warunkach i do tego ze sporą liczbą osób.

warsztaty z pieczenia chleba

Na warsztaty sama upiekłam sporą ilość chleba ( żytnie, pszenno-żytnie, orkiszowe, bagietki, słodkie ciasto drożdżowe……) bo uznałam, że trudno uczyć kogoś pieczenia chleba nie pokazując i nie dając mu do spróbowania chleba przygotowanego przez siebie. Przygotowałam do tego masełka smakowe ( z natką pietruszki i czosnkiem ) oraz humus.

Pierwszymi moimi uczniami na warsztatach była trójka miłych dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Przyszli z zamiarem nauczenia się i przygotowania własnoręcznie chleba. Muszę powiedzieć, że świetnie sobie poradzili, bez pomocy rodziców. Upiekli piękne chlebki i byli z siebie bardzo dumni.

warsztaty z pieczenia chleba-001

Potem to już były całkiem spore tłumy na warsztatach bo nie tylko dzieci były chętne na naukę i przygotowanie własnoręcznie zrobionego chleba – dorośli również byli zainteresowani.

Chleby były różne, mieszane z różnych mąk (pszenna, orkiszowa pełny przemiał, żytnia chlebowa, żytnia pełny przemiał) i z różnymi ziarnami (słonecznika, dyni, sezamu, siemienia lnianego itd..). Podobało mi się to z jaką radością i zapałem każdy przygotowywał swój własnych chleb. Jaką frajdę sprawiało im to, że robią swój, nie rzadko pierwszy w życiu chleb. A co najważniejsze, pomimo warunków polowych wychodziły cudne, wyrośnięte, pachnące … chleby 🙂

warsztaty pieczenie chleba

Przygotowałam dla wszystkich chętnych do pieczenia domowego chleba sporą ilość domowego zakwasu. Na warsztatach przygotowywaliśmy chleb na drożdżach bo chleb na zakwasie wymaga dużo dłuższego czasu na przygotowanie. Ale opowiadałam o zasadach pieczenia chleba na zakwasie i dla chętnych takiego wyzwania miałam zakwas. Okazało się, że jest bardzo duże zainteresowanie takim zakwasem i pieczeniem chleba na zakwasie.

Muszę powiedzieć, że pomimo ogromnego zmęczenia, warsztaty sprawiły mi dużo radości i satysfakcji 🙂

Mogłam podzielić się moją wiedzą i doświadczeniem w pieczeniu chleba, będąc po części samoukiem w tej dziedzinie.

Niezwykle miło było patrzeć jak po mojej części teoretycznej wszyscy przystąpili do samodzielnego przygotowania chleba i mieli przy tym dużo zabawy i radości 🙂

warsztaty pieczenie chleba-001

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.