Krewetki w sosie limonkowo-miodowym

Przepis na te pyszne krewetki dostałam z warsztatów, z Mateuszem Gesslerem i winem Jacob’s Creek .

Lubię dostawać zaproszenia na warsztaty bo to daje możliwość poznania ciekawych ludzi, wspaniałych Szefów Kuchni no i nauczyć się czegoś nowego i fajnych przepisów.

Takie były warsztaty z Mateuszem Gesslerem. Przekazał nam sporo informacji na temat tego jakie wino do różnych potraw podać a potem gotowaliśmy wspaniałości.

warsztaty_jacobs_creek_15

Ja, wraz z innymi Blogerkami przygotowywałam krewetki. W takcie gotowania miałyśmy wsparcie Szefów Kuchni, podpowiadali co i jak robić …

Krewetki w tym wydaniu wyszły wyjątkowo pyszne. Co prawda trochę za długo je smażyłyśmy – jak ocenił Mateusz Gessler 😉 ale były rewelacyjne. Do tego popijałyśmy białe wino – ja Sauvignon Blanc – wyśmienite.

Moje krewetki zrobiłam w zasadzie tak samo, z tym, ze zamiast masła klarowanego dodałam oliwę i zamiast natki pietruszki świeżą kolendrę. No i oczywiście smażyłam krócej, co bardzo się opłaciło bo krewetki były wyśmienite. Nie wysuszone, mięsiste a sos, z tego przepisu   dodał wyjątkowego smaku.

dsc_0837

Składniki:

600 g krewetek świeżych,

100 ml białego wina,

5 ząbków czosnku,

2 limonki,

Papryczka chilli,

Oliwa do smażenia,

50 g masła

1 łyżka miodu

Świeże liście kolendry,

szczypta soli, pieprz

Wykonanie:

Krewetki myjemy, obieramy ze skorupek, oczyszczamy i wkładamy do miski.

W misce mieszamy wino, posiekany czosnek, sok z 1 limonki, pokrojone w plasterki chili oraz miód. Tak przygotowanym sosem polewamy krewetki, mieszamy i marynujemy, przechowujemy w lodówce 2 godziny.

Przed smażeniem dokładnie czyścimy krewetki z marynaty i osuszamy na ręczniku papierowym.

Na patelni podgrzewamy oliwę i smażymy na mocnym ogniu około 4 min. Wyjmujemy delikatnie krewetki na talerz.

Następnie dodajemy na patelnię, gdzie smażyły się krewetki czosnek i chili z marynaty, smażymy jeszcze przez minutę. Wlewamy marynatę i dusimy jeszcze przez minutę. Na koniec dodajemy masło, mieszamy sos aż masło się rozpuści i zagęści sos.

Krewetki wykładamy na talerz/miskę, posypujemy posiekaną kolendrę i skrapiamy sokiem z limonki.

dsc_0846

Najlepiej smakują serwowane z Sauvignon Blanc.

 warsztaty_jacobs_creek_11 warsztaty_jacobs_creek_12

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.