Dzisiejsza propozycja to udźce z indyka z sosem kurkowym.
W okresie zimowym tęsknimy za smakami i aromatami lata, dlatego w lecie jak tylko mogę nabyć większą ilość kurek, zamrażam na okres zimowy. Jajecznika z kurkami, tarta z kurkami, różne mięsa z kurkami w zimie smakują wyjątkowo.
Składniki dla 4 osób:
Udźce z indyka – 4 sztuki bez kości
2 ząbki czosnku,
Sól, pieprz, tymianek,
Sok z 1/2 cytryny
20 dag kurek – mrożonych,
1 mała cebula,
4 łyżki śmietany,
2 łyżki oliwy
opcjonalnie: białe wino (ew. woda) do podlania i zrobienia sosu,
Przygotowanie:
Mięso indycze myjemy, suszymy, przekładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego i doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą – tak przyprawione przechowujemy w lodówce całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso podlewamy dodatkowo 1 szklanką wody/ białego wina, przykrywamy i pieczemy w piekarniku około 45 minut, od czasu do czasu podlewając mięso sosem z pieczenia. Po 45 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, kurki i całość dusimy około 20 min. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem do smaku i doprowadzamy do zagotowania śmietany czyli około 5-7 minut.
Ja podałam do tego zapiekane ziemniaki z dynią, czosnkiem i sosem śmietanowym.
Zapraszam na bloga: poezjaswiatem.blogspot.com/
„Poezja to świątynia w jej chłodzie, umysł zaczyna się żarzyć, słowa to zastygłe płomienie”
Wczoraj skorzystałem z tego przepisu, troszkę mi się udźce przypaliły, ale ogarnąłem sytuację 😀 Jak najbardziej polecam.
W takim razie cieszę się, że wyszło i smakowało 😉