Udźce z indyka to dobre i delikatne mięso ale trzeba je odpowiednio wcześniej zasolić aby skruszało. Ja najczęściej kupuję już wyczyszczone, bez kości bo wtedy mogę je nadziewać różnymi smacznymi dodatkami. Lubię je łączyć np. z suszoną morelą, grzybami czy też z żurawiną.
Te udźce zrobiłam dodatkowo z sosie śmietanowym więc były soczyste i z tłuczonymi ziemniakami były wyborne.
Jeśli lubicie szpinak to zachęcam do zrobienia takiej wersji z indykiem bo danie jest bardzo smaczne i aromatyczne.
Składniki dla 6 osób:
Udźce z indyka – 2 sztuki bez kości
500 g szpinaku,
Mała kostka sera typu feta,
½ szklanki bulionu warzywnego,
Sól, pieprz,
2 ząbki czosnku,
olej rzepakowy do smażenia,
2 łyżki masła,
Małe opakowanie śmietany 18 %
Wykonanie:
Mięso indycze myjemy, suszymy i doprawiamy solą, pieprzem; tak przyprawione zostawiamy na 2 godz. aby mięso skruszało.
W między czasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy rozdrobniony czosnek a następnie wypłukany szpinak. Całość dusimy do momentu aż wyparuje woda. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser feta, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą uważamy bo ser feta jest słony.
Następnie na każdy udziec nakładamy masło oraz szpinak, zwijamy w rulon i wiążemy nitką. Gotowe rolady mięsne podsmażamy na patelni z dwóch stron a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ½ szklanki bulionu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i dusimy mięso około 30-40 minut od czasu do czasu podlewając sosem z mięsa. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
Mięso wyjmujemy, studzimy, zdejmujemy nitkę i kroimy na plastry.
Bardzo lubię udziec, ale ostatnio troszkę się znudził w klasycznej wersji, na pewno zrobię taki 🙂
Zachęcam do zrobienia w takiej wersji – jest dobry 🙂