Udźce z indyka faszerowane szpinakiem i serem feta w sosie śmietanowym

Udźce z indyka to dobre i delikatne mięso ale trzeba je odpowiednio wcześniej zasolić aby skruszało. Ja najczęściej kupuję już wyczyszczone, bez kości bo wtedy mogę je nadziewać różnymi smacznymi dodatkami. Lubię je łączyć np. z suszoną morelą, grzybami czy też z żurawiną.

Te udźce zrobiłam dodatkowo z sosie śmietanowym więc były soczyste i z tłuczonymi ziemniakami były wyborne.

Jeśli lubicie szpinak to zachęcam do zrobienia takiej wersji z indykiem bo danie jest bardzo smaczne i aromatyczne.

DSC_0399-001

Składniki dla 6 osób:

Udźce z indyka – 2 sztuki  bez kości

500 g szpinaku,

Mała kostka sera typu feta,

½ szklanki bulionu warzywnego,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

olej rzepakowy do smażenia,

2 łyżki masła,

Małe opakowanie śmietany 18 %

Wykonanie:

Mięso indycze myjemy, suszymy i doprawiamy solą,  pieprzem;  tak przyprawione zostawiamy na 2 godz. aby mięso skruszało.

W między czasie przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy rozdrobniony czosnek a następnie wypłukany szpinak. Całość dusimy do momentu aż wyparuje woda. Na koniec dodajemy rozdrobniony ser feta, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Z solą uważamy bo ser feta jest słony.

Następnie na każdy udziec nakładamy masło oraz szpinak,  zwijamy w rulon i wiążemy nitką. Gotowe rolady mięsne podsmażamy na patelni z dwóch stron a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ½ szklanki bulionu.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i dusimy mięso około 30-40  minut od czasu do czasu podlewając sosem z mięsa. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.

Mięso wyjmujemy,  studzimy, zdejmujemy nitkę i kroimy na plastry.

DSC_0384

DSC_0395

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 11 stycznia
    Odpowiedz

    Bardzo lubię udziec, ale ostatnio troszkę się znudził w klasycznej wersji, na pewno zrobię taki 🙂

    • Brenia
      11 stycznia
      Odpowiedz

      Zachęcam do zrobienia w takiej wersji – jest dobry 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.