Na zimowe obiady polecają się udka kurczaka zagrodowego pieczone na kiszonej kapuście. Jest to danie prawie jednogarnkowe bo tylko ziemniaki pieczemy odrębnie. Tak upieczone udka są bardzo soczyste, aromatyczne a kapusta doskonała.
Składniki:
4-6 udek z kurczaka zagrodowego,
2 łyżki majeranku,
1kg kiszonej kapusty
2 ząbki czosnku,
Łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku,
Sól, pieprz
Wykonanie
Udka myjemy i wycieramy aby były suche.
Przyprawy (majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek ) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso. Tak przyprawione mięso godzinę jeszcze trzymamy w chłodnym miejscu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
Kapustę kiszoną płuczemy, odcedzamy i przekładamy do dużego garnka. Dodajemy do kapusty, majeranek sól, pieprz i mieszamy. Na tak przygotowaną kapustę przekładamy udka, polewamy oliwą i przykrywamy.
Udka pieczemy w kapuście około 2 – 2 1/2 godz. (sprawdzamy czy mięso i kapusta są miękkie). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około ½ godz.
W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia.
Udka przyrządzone w ten sposób są bardzo soczyste, aromatyczne a kapusta kiszona z przyprawami i mięsem smakuje wybornie.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz