Czerwiec w mojej rodzinie jest szczególny bo mamy bardzo dużo uroczystości rodzinnych. Moje dzieci ma ją urodziny, imieniny kuzynki itd. Od kiedy pamiętam w czerwcu zawsze piekłam mnóstwo ciasta, w tym torty. W czerwcu pojawiają się truskawki więc zazwyczaj były to różne ciasta, torty z truskawkami.
W tym roku, podobnie jak wcześniej robiłam torty na urodziny dla swoich dzieci. Choć już są dorosłe to i tak tort musi być.
Dzisiejsza propozycja to tort na bazie ciasta wz-tka, z dużą ilością bitej śmietany i oczywiście truskawkami. Zrobiłam go na imprezę syna i rozszedł się w takim tempie, że niektórym kolegom i koleżankom nie udało się go spróbować. Muszę chyba upiec jeszcze jeden.
Zachęcam do zrobienia takiego torta/ciasta z sezonowymi owocami. Ciasto jest wyjątkowe i zawsze się udaje.
Składniki:
25dag cukru,
6 jaj ,
7 dag mąki ziemniaczanej(ok 4 łyżki)
6 dag kakao ,
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Bita śmietana:
500g śmietany 36 % ,
1 cukier waniliowy ,
2 łyżki cukru pudru,
śmietan fix – 2 opakowania
Polewa:
100g gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka
truskawki
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy jeszcze chwile. Po ubiciu jajek na gładką masę dodajemy mąkę, kakao i łyżeczkę proszku do pieczenia – wszystko dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy ciasto 1/2 godz.
Ubijamy śmietanę kremówkę a w trakcie wsypujemy do niej wymieszane razem: cukier puder, cukier waniliowy, śmietan fix.
Upieczony i wystudzony biszkopt kakaowy przekrawamy na pół i na spód nakładamy bitą solidną porcję bitej śmietany . Następnie przykrywamy drugim ciastem. Czekoladę roztapiamy w garnuszku z mlekiem, po ostudzeniu wylewamy polewę czekoladową na wierzch ciasta i równo rozprowadzamy. Na wierzch dajemy truskawki. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Ja się nie dziwię, że rozszedł się błyskawicznie. Taka pyszność musiała zniknąć szybko 🙂
Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam:) A tort chyba był pyszny 🙂
Załamałabym się, gdyby dla mnie zabrakło… Wygląda cudnie 🙂
Czy w tym biszkopcie nie brakuje mąki pszennej?
Nie brakuje, taki jest przepis i tort jest pyszny !