Szybka i pyszna przekąska w wersji letniej. W lecie nie lubimy stać przy kuchni i pichcić coś trudnego i skomplikowanego. Wtedy sprawdzają się dania, które możemy przygotować w niecałą godzinę.
Takie tartoletki z gotowego ciasta francuskiego są idealne na letnie spotkanie z Przyjaciółmi, do białego schłodzonego wina lub zimnego piwa.
Kurki, gorgonzola, pomidorki …..czyż to nie brzmi super apetycznie ?
Składniki
275 g ciasta francuskiego,
150 g kurek,
2 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
150 g sera gorgonzola,
Kilka pomidorków koktajlowych,
Świeże listki tymianku,
3-4 małe cebulki szalotki
Sól, pieprz
Wykonanie
Kurki myjemy i czyścimy. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kurki i pokrojony w plasterki czosnek; dusimy około 7 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Ciasto francuskie kroimy na 4 prostokątne części. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi zwijamy do środka około 1 cm. Na tak przygotowanych częściach ciasta układamy kawałki sera gorgonzola, na to dajemy kurki, dodajemy plasterki cebulki szalotki, kawałki pomidorków i doprawiamy solą, pieprzem i świeżymi listkami tymianku. Z solą uważajmy bo gorgonzola jest dość słona.
Pieczemy około 15-20 minut. Podajemy ciepłe i dodatkowo możemy posypać parmezanem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz