Kocham czerwiec. Za kolorowe kwiaty, soczystą zieleń, za ciepło, słońce, za pełne już stragany świeżych warzyw i owoców. Przygotowywanie w czerwcu różnych dań jest przyjemnością bo wybór świeżych produktów jest imponujący. Ja mam wspaniałych sąsiadów Gospodarstwo Ludwika Majlert, gdzie są prosto z pola szparagi, szpinak, cukinia, kwiaty cukinii i inne pyszności.
Tarta z kwiatami cukinii, szparagami w sosie z dodatkiem sera koziego, to coś przepysznego. Zrobiłam ją dla syna, na imprezę urodzinową i chyba była hitem, jak mówił mój syn. Wyglądała znakomicie i tak też smakowała. Ja nie próbowałam ale wierzę słowom gości, że była dobra. Zostawiam Wam przepis bo może ktoś się skusi
Przepis na ciasto ( forma na tartę 35 cm średnica):
1 szklanka mąki pszennej,
100 g masła,
1 jajko,
Szczypta soli,
trochę zimnej wody
Farsz:
Szparagi zielone – parę sztuk,
4-5 kwiatów cukinii,
1/2 papryczki chili,
200 ml gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany 12 %
2 jajka,
100 g serka koziego,
1 łyżeczka tymianku,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto. Do jednego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy masło (schłodzone), jajko, sól i nożem siekamy wszystkie składniki . Wlewamy trochę wody – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz.
Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki. Chilii kroimy w plasterki.
Do miski wlewamy jogurt, jajka, sól, pieprz, tymianek, chilli, mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy ser kozi i mieszamy.
Ciasto wykładamy na wysmarowaną masłem formę. Na ciasto dajemy mieszankę śmietanowo-jajeczną, układamy kwiaty cukinii i szparagi.
Pieczemy w 200 stopniach ok. 35- 40min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest jeszcze ciepła.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz