Wiosna co prawda jest kapryśna i o ciepło i słońce trudno ale można sobie umilić ten czas pysznym deserem. Tarta z kremem z limonki i marakui to coś pysznego, orzeźwiającego i kolorowego. Na wiosenny deser do kawy idealna. Może być też pysznym deserem do wielkanocnej kawy bo kolory są bardzo wiosenne.
Składniki
Przepis na ciasto ( forma średnica 25 cm):
2 żółtka
1 1/2 szklanki mąki pszennej,
110 g masła,
1-2 łyżki zimnego mleka,
Krem z limonki i marakui:
3 limonki, 2 marakuje, mleko zagęszczone słodzone – puszka 2 żółtka, 1 jajko, WykonaniePrzygotowujemy ciasto.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło ( schłodzone), żółtka i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Przygotowujemy krem. Limonki myjemy i sparzamy wrzątkiem. Z jednej ścieramy skórkę. Do miski dajemy żółtka, startą skórkę z jednej limonki i ucieramy. Dodajemy jajko, sok z 3 limonek, marakuje, mleko i delikatnie ubijamy. Formę smarujemy masłem, wykładamy ciasto, nakłuwamy spód ciasta widelcem i pieczemy 10 minut.Na podpieczony spód wylewamy krem i pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
Gotową podajemy z bitą śmietaną i listkami mięty.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz