Tarta z kremem z limonki i marakuji

Wiosna co prawda jest kapryśna i o ciepło i słońce trudno ale można sobie umilić ten czas pysznym deserem. Tarta z kremem z limonki i marakui to coś pysznego, orzeźwiającego i kolorowego. Na wiosenny deser do kawy idealna.Może być też pysznym deserem do wielkanocnej kawy bo kolory są bardzo wiosenne.

Składniki

Przepis na ciasto (  forma średnica 25 cm): 

2 żółtka

1 1/2 szklanki mąki pszennej, 

110 g  masła, 

1-2 łyżki zimnego mleka,

Krem z limonki i marakui:3 limonki,2 marakuje,mleko zagęszczone słodzone – puszka2 żółtka,1 jajko,Wykonanie

Przygotowujemy ciasto.

Do miski przesiewamy  mąkę, dodajemy pokrojone masło ( schłodzone), żółtka i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę zimnego mleka – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na  1/2 godz. do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.Przygotowujemy krem.Limonki myjemy i sparzamy wrzątkiem. Z jednej ścieramy skórkę.Do miski dajemy żółtka, startą skórkę z jednej limonki i ucieramy. Dodajemy jajko, sok z 3 limonek,  marakuje, mleko i delikatnie ubijamy.Formę smarujemy masłem, wykładamy ciasto, nakłuwamy spód ciasta widelcem i pieczemy 10  minut.

Na podpieczony spód wylewamy krem i pieczemy 20 minut w 170 stopniach.

Gotową podajemy z bitą śmietaną i listkami mięty.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.