Tarta, która zachwyciła moich gości rewelacyjnym połączeniem, delikatnego smaku kawy i owoców – fig i jeżyn.
Spód jest kruchy, maślany i świetnie komponuje się z kremem i owocami.
Pomysł na taką tartę podsunęła mi moja koleżanka z pracy, którą zachwyciło połączenie smaku kremu kawowego i owoców.
Jak już Wam pisałam, w pracy wiele osób kibicuje i uczestniczy w moim kucharzeniu i prowadzeniu bloga. Koleżanki, koledzy korzystają z moich przepisów ale również podpowiadają mi, jeśli coś dobrego zjedzą, spróbują w lokalu, restauracji u znajomych. W ten sposób zbieram pomysły i inspiracje do gotowania i pieczenia.
Ta tarta wyszła wyjątkowa. Delikatny, kremowy smak kawy w połączeniu z takimi owocami był rewelacyjny. Nie wiem z czego i jak był zrobiony krem kawowy, który jadła moja koleżanka ale mój z serka mascarpone i prawdziwej kawy był pyszny. Dołożyłam na spód ciasta domową konfiturę z jeżyn co dodatkowo podkreśliło i orzeźwiło smak tarty.
Zachęcam do zrobienia bo w marketach pojawiło się sporo dobrych i tanich fig a zapewniam, że ta tarta również Was zauroczy swoim smakiem.
Składniki
ciasto:
3 żółtka,
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
2 łyżki mleka,
3 łyżki cukru pudru
Krem kawowy
ser mascarpone – 500 g ,
3 łyżki cukru pudru,
małe mocne espresso,
3 figi,
Jeżyny,
Konfitura z jeżyn
Wykonanie
Przygotowujemy ciasto.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, cukier i nożem siekamy wszystkie składniki. Wlewamy trochę ciepłego mleka – 1 lub 2 łyżki – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na 1/2 godz. do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Formę na tartę smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy około 35 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika należy odczekać, aby dobrze przestygło.
Przygotowujemy krem kawowy
Wcześniej zaparzamy mocną kawę espresso i studzimy.
Do miski dajemy ser mascarpone, cukier puder i miksujemy; następnie dodajemy po łyżce kawy i wszystko dobrze mieszamy.
Na ciasto dajemy konfiturę z jeżyn, następnie wykładamy równomiernie krem kawowy. Figi kroimy na plastry i układamy na kremie kawowym. Dokładamy do tego jeżyny i chłodzimy tartę w lodówce co najmniej 3 godziny.
Jest piękna!
Muszę taką zrobić 🙂
🙂 jest nie tylko piękna ale też wyjątkowo pyszna !!