Szparagi zapiekane ze szpinakiem i serem

Sezon szparagowy mamy na półmetku. Na straganach jest jeszcze duży wybór zarówno białych jak i zielonych szparagów. Na moim stole nie brakuje dań ze szparagami bo przecież za  chwilę już będzie po. Muszę powiedzieć, że w tym roku wyjątkowo smakują nam zielone szparagi i takie najczęściej kupujemy.

 

Na bazarkach jest już  też polski świeży szpinak, który również kochamy zarówno w wersji sałatkowej jak i jako dodatek do dań na ciepło. Szparagi zapiekane ze szpinakiem i serem okazały się wyjątkowo smaczne. Polecam to połączenie bo smak jest wyjątkowy.

Składniki :

1 pęczek zielonych szparagów

200 g ostrego w smaku sera

2 łyżki masła,

oliwa

50 dag  świeżego szpinaku,

3 ząbki czosnku,

1 cebula 

sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie

Szparagi cienko obieramy na całej długości (pomijając główki) i odcinamy zdrewniałe końcówki. Wkładamy  do wrzątku pionowo, tak aby główki wystawały nad poziom wody. Dodajemy pół łyżeczki soli, szczyptę cukru i łyżeczkę masła. Gotujemy  na małym ogniu przez 8 minut.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek. Szpinak myjemy, suszymy i dodajemy na patelnię do podsmażonej cebuli. Dusimy do czasu aż odparuje się woda ze szpinaku, następnie doprawiamy solą, pieprzem.  Ser ścieramy  na tarce.

Formę żaroodporną smarujemy odrobiną masła i układamy w niej odsączone z wody szparagi. Polewamy przygotowanym szpinakiem i posypujemy startym serem.  Zapiekamy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 29 maja
    Odpowiedz

    Też najbardziej lubię szparagi zielone 🙂 Ze szpinakiem jeszcze ich nie łączyłam 🙂 Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej „Czas na szpinak 2!” Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: http://www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam 🙂

  2. Propozycja takiego obiadu jak najbardziej mi odpowiada i na pewno zrobię, pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.