Babeczki z truskawkami i kremem budyniowym

Truskawki to niezwykłe owoce, dają dużo możliwości do przygotowania różnych ciast i deserów. Na dobre truskawki czekamy cały rok i niestety pojawiają się i za szybko znikają. Staram się wykorzystać ten czas i robię różne cista i desery z truskawkami bo truskawki kochamy w każdej wersji.

Dzisiaj przygotowałam babeczki z kremem budyniowym z truskawkami  i czekoladą. Połączenie truskawek z czekoladą jest wyjątkową przyjemnością dla podniebienia. Polecam

Składniki na ciasto do babeczek – 15 sztuk:

30 dag  mąki pszennej,

2 żółtka ,

pół szklanki cukru

1/2  margaryny,

1/2  łyżki smalcu,

pół szklanki mleka,

Przygotowanie 

Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, smalec i siekamy. Następnie dodajemy  żółtka, mleko i wyrabiamy ciasto.

Wykładamy ciasto do foremek na babeczki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 15min w temp 200 stopni.

Krem:

2,5  szklanki mleka,

3 łyżki cukru,

1 cukier waniliowy,

1 jajko,

1 budyń waniliowy,

1 łyżka mąki pszennej,

10 dag masła

Wykonanie:

2 szklanki mleka wlewamy do garnka i gotujemy. W drugim naczyniu mieszamy (miksujemy) jajka, z cukrem. Do 1/2 szklanki mleka wsypujemy budyń, mąkę,  mieszamy i łączymy z ubitymi jajkami. Następnie wlewamy do mleka i gotujemy. Należy pamiętać, aby po połączeniu tych dwóch składników intensywnie mieszać krem, aby nie zrobiły się “grudki”. Zmniejszamy ogień i gotujemy około  2-3 min cały czas mieszając. Ugotowany krem studzimy. Masło ucieramy i dodajemy wystudzony krem budyniowy. Nakładamy na babeczki i dekorujemy truskawkami moczonymi w rozpuszczonej czekoladzie.  Wyszły przepyszne, lekkie i idealne na ciepłe majowe popołudnie przy kawie na tarasie.

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. Na takie słodkości, zwłaszcza w lecie mam ochotę. Truskawki zdecydowanie mają za krótki sezon 🙂

  2. basia-cook
    Maj 28
    Odpowiedz

    Od jakiegoś czasu przymierzam się do takich babeczek, teraz jeszcze bardziej mam na nie ochotę! Piękne!

  3. Kasia
    Czerwiec 20
    Odpowiedz

    Witam – szukam dobrego kredu budyniowego do tarty z owocami – czy ten podany przez Panią będzie dość gęsty?

  4. kuchnia_breni
    Czerwiec 20
    Odpowiedz

    Jak najbardziej, sama używam go także do tart z owocami. Można dodać nieco więcej mąki do gotowania, wtedy będzie jeszcze gęściejszy.

  5. Asia
    Luty 17
    Odpowiedz

    niestety, mój krem się zważył 🙁

    • Brenia
      Luty 18
      Odpowiedz

      Ojej, to nie wiem co mogło się stać 🙁 Ja robię ten krem od wielu lat i jeszcze nigdy nie zważył się. Może coś z mlekiem było nie tak ?? trudno mi powiedzieć co mogło być przyczyną.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.