Na szparagi czekamy cały rok z utęsknieniem i jak tylko się pojawiają to goszczą u mnie na stole od śniadania do kolacji. Mam w sąsiedztwie Gospodarstwo Majlert więc są szparagi prosto z pola. Chrupiące, świeżutkie, idealne do różnych dań.
Dzisiaj propozycja na danie ze szparagami ( zielone, fioletowe) z pastą jajeczną z dodatkiem awokado. Idealne danie na śniadanie lub kolację.
Składniki dla 2 osób:
Pęczek szparagów – u mnie fioletowe ale mogą być zielone,
4 jajka ugotowane na twardo,
2 łyżki majonezu,
1 awokado,
Łyżeczka musztardy – u mnie Dijon,
Kilka kropli soku z cytryny,
Sól, pieprz,
Dużo szczypiorku
Wykonanie:
Jajka kroimy w drobną lub średnią kostkę ( jak lubimy ), dajemy do miski. Awokado kroimy w kostkę, Dodajemy majonez, musztardę, sok z cytryny, pieprz i mieszamy. Sprawdzamy jak jest słona bo majonez jest dość słony więc ewentualnie doprawiamy solą do smaku.
Dodajemy pokrojony drobno szczypior. Mieszamy wszystko.
Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, dodajemy pokrojony w plasterki ząbek czosnku, obrane i wymyte szparagi, sól, pieprz i dusimy 5 minut, obracając od czasu do czasu szparagi. Gotowe szparagi przekładamy na talerz i dodajemy pastę jajeczną. Posypujemy szczypiorkiem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz