Lato to idealna pora na grillowanie. Mięso, warzywa czy ryby są dobre z grilla bo pachną dymem i mają wyjątkowy smak.
Mięso wołowe jest dobre do przygotowania pysznych szaszłyków. Wystarczy je potrzymać chwilę w dobrej marynacie, połączyć z boczkiem bo samo w sobie jest dość suche i mamy pyszne szaszłyki.
Te są wyjątkowo aromatyczne bo zaprawa jest z imbiru, czosnku, sosu sojowego wódki. Po takiej zaprawie mięso nabierze aromatu i skruszeje.
Do tego pieczone, aromatyczne ziemniaki, sałatka i mamy pyszny obiad z grilla.
Składniki dla 4 -6 osób;
700 g wołowiny – rostbefu,
Kawałek świeżego imbiru – 3 cm
Sól, pieprz,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
350 g boczku wędzonego, parzonego dość tłustego,
100 ml wódki,
56-7 łyżek sosu sojowego,
oliwa
Wykonanie:
Mięso myjemy, suszymy i kroimy w średniej wielkości kwadraty.
W misce mieszamy wódkę, starty imbir, sos sojowy, wyciśnięty czosnek, oliwę.
Dodajemy kawałki mięsa, mieszamy i zostawiamy na 2 godz w chłodnym miejscu.
Boczek kroimy w szersze paski.
Patyczki do szaszłyków moczymy w oleju i nadziewamy na przemian mięso i boczek.
Patelnię grillową ( może być grill elektryczny) rozgrzewamy i grillujemy bez tłuszczu aż będą rumiane.
Podajemy z sałatką i pieczonymi ziemniakami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz