Spaghetti Napoli

Jak zwykle na sobotni obiad pojawił się dziś u nas makaron – tym razem w wersji 100% włoskiej, czyli spaghetti napoli. Nie chcę się powtarzać, ale ja i moja rodzina jesteśmy wielkimi miłośnikami kuchni włoskiej. Przepis ten jest niezwykle prosty i szybki, co dzisiaj okazało się dla mnie przyjazne, bo pogoda zrobiła się ładna i weekend z chęcią spędzam w ogrodzie przywracając go powoli do życia.

Składniki dla 4 osób:

opakowanie makaronu spaghetti

pomidory krojone z puszki

1 cebula średnia

3-4 ząbki czosnku

sos pomidorowy 

3 łyżki oliwy

sól, pieprz

pół łyżeczki bazylii

parmezan

 Wykonanie:

Makaron gotujemy według przepisu al dente. Na dużej patelni wlewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek. Podsmażamy na małym ogniu, następnie zwiększamy ogień i dodajemy sos pomidorowy i pomidory krojone. Na małym ogniu gotujemy ok. 15min. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

Wykładamy porcję makaronu na talerz, nakładamy sos i posypujemy parmezanem. Do tego lampkę czerwonego wina i możemy poczuć się jak we Włoszech. 🙂

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 6

  1. Kwiecień 14
    Odpowiedz

    bardzo lubię ten przepis. prosty i wyjątkowo smaczny. a w dodatku niskokaloryczny 😉

  2. Kwiecień 14
    Odpowiedz

    ja również jestem fanką kuchni włoskiej 🙂 a spaghetii wyszło niezwykle urokliwe i jeszcze lampka wina… idealny obiad!

  3. Ala
    Kwiecień 29
    Odpowiedz

    z jakiej firmy poleca Pani pomidory w puszce?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.