Dzisiaj zapraszam was na wycieczkę do Grecji. A jak już tam jesteśmy to koniecznie trzeba spróbować dań pachnących Grecją.
My jak byliśmy w Grecji ( 2 razy) to zajadaliśmy się tamtejszymi daniami – sałatką grecką, suvlakami itd.., szczególnie, że mój brat , na zaproszenie którego byliśmy, pracował w knajpie i wybierał dla nas pyszne greckie specjały.
Souvlaki przygotowuje się najczęściej z mięsa wieprzowego ( najlepiej karkówki) ale również z drobiowego.
Mięso marynuje się wcześniej w marynacie z dodatkiem ziół, czosnku, soku z cytryny i nadziewa na szpadkę. Zioła do mięs to ważny dodatek i w Grecji można kupić wiele mieszanek ziołowych do mięs.
Suvlaki piecze się na ruszcie i podaje na talerzu lub w chlebku pita z sosem tzaziki.
Składniki
1 /2 kg karkówki w plastrach, umytej i osuszonej, pokrojonej w grubsze paski
sok z 2 cytryn
4 ząbki czosnku- wyciśnięte
300 ml oliwy z oliwek
½ łyżeczki chilli,
Łyżeczka suszonego oregano,
3 gałązki świeżego tymianku, umytego, posiekanego,
Parę listków świeżej mięty, umytej, posiekanej
świeżo mielony pieprz
sól
Wykonanie
Przygotowujemy marynatę.
Do naczynia żaroodpornego dajemy sok z cytryn, posiekane ząbki czosnku oraz oliwę z oliwek. Następnie dodajemy paprykę ostrą w proszku, oregano, niewielką ilość posiekanego tymianku i mięty. Marynatę doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy.
Umyte i osuszone plastry karkówki pokrojone w grubsze paski nadziewamy na patyczki do szaszłyków (patyczki wcześniej moczymy w wodzie).
Souvlaki trzymamy w marynacie, naczynie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C (grill).
Patelnię grillową nagrzewamy z odrobiną marynaty do souvlaków.
Na gorącej patelni smażymy suvlaki, po 3-4 minuty z każdej strony. Następnie zdejmujemy je z patelni, podsmażone układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika, wcześniej rozgrzanego. Grillujemy około 20 minut, obracając od czasu do czasu suvlaki. Podajemy z tzatzikami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz