Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną

Sledzie w tej postaci kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia bo moja mama przygotowywała je na kolację wigilijną a potem gościły  jako  przystawka świąteczna. Mama co prawda dodawała do sosu rodzynki ale my bardziej lubimy żurawinę więc moje są w wersji z żurawiną – równie dobre i smaczne. Dawno ich nie robiłam ale zbliżające się święta przypomniały mi o tej wersji śledzi więc postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem. Polecam  spróbujcie.

Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną

Składniki:

śledzie –  baza śledziowa 

2 małe cebule lub 1 duża,

Przecier  pomidorowy – 1 karton,

Suszona żurawina – 2 garście

1 łyżeczka cukru

Olej do smażenia

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebule i dusimy na małym ogniu aż  zmięknie. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, żurawinę, cukier  i dalej dusimy około 5 – 7 minut – doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany sos odstawiamy do ostudzenia. W słoiku układamy na przemian śledzie i sos pomidorowy.

Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce a wykładamy na półmisek tuż przed podaniem.

Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną

Śledzie w sosie pomidorowym z żurawiną

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. 10 grudnia
    Odpowiedz

    Uwielbiam śledzie, wyglądają mega pysznie i jaki piękny kolorek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.