Doskonałe, letnie danie z sezonowych warzyw. Sierpień to piękny i bardzo obfity miesiąc bo mamy już mnóstwo świeżych warzyw. Można je przygotowywać na różne sposoby i z różnymi ziołami, przyprawami – od wyboru do koloru.
Dzisiaj mam dla Was pieczone warzywa, które pieczemy w dwóch turach bo nie które są twardsze więc pieczemy dłużej a inne nie muszą tak długo się piec. Ważne żeby nie były za bardzo spieczone, powinny być jędrne.
Do tego zrobiłam sos na bazie grillowanej cukinii i pomidorów. Cukinia i pomidory w sierpniu są najlepsze więc do takiego sosu są doskonałe. Dodałam troszkę pikantnej pasty z papryczek ( mam doskonałą, węgierską) i bazylii. Tego sosu można zrobić więcej i wykorzystać jako smarowidło do chleba lub do makaronu na ciepło.
Korzystajmy teraz z dobrodziejstw natury i przygotowujmy i jedzmy dania ze świeżymi, sezonowymi warzywami.
Było to przepyszne !
Składniki :
1 średnia cukinia,
Mały bakłażan,
1 marchewka,
1 średni korzeń pietruszki,
1 czerwona cebula,
4 ząbki czosnku,
Garść fasolki szparagowej,
parę pomidorków koktajlowych,
1 mały buraczek,
1 mała papryka,
Oliwa,
Sól, pieprz,
4 łyżki sosu sojowego
Liście świeżego tymianku i bazylii
Sos z grillowanej cukinii i pomidorów:
1 średnia cukinia,
3 pomidory dojrzałe, najlepiej te podłużne, mięsiste,
2 ząbki czosnku,
Odrobinę pikantnej pasty z ostrej papryczki,
parę listków świeżej bazylii,
Oliwa,
Sól, pieprz
Wykonanie
Cebule myjemy i kroimy na ćwiartki. Czosnek obieramy i myjemy.
Cukinie, bakłażan, buraczki myjemy i kroimy na plastry. Plastry bakłażana dodatkowo solimy i zostawiamy chwilę a następnie ręcznikiem papierowym wycieramy.
Paprykę, marchewkę, pietruszkę myjemy dokładnie ( szczególnie marchewkę i pietruszkę) i kroimy w słupki.
Fasolkę szparagową myjemy, odkrawamy końcówki.
Do naczynia żaroodpornego dajemy marchewkę, pietruszkę, buraczki, czosnek, paprykę, fasolkę, skrapiamy oliwą i sosem sojowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Lekko potrząsamy naczyniem aby składniki się połączyły.
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 200 stopni i pieczemy warzywa 20 minut. Po tym czasie dodajemy resztę warzyw: cukinię, bakłażan, cebulę, pomidorki, zioła i znowu lekko potrząsamy uważając na gorące naczynie. Piekarnik ustawiamy teraz na funkcję grill i pieczemy 15 minut.
Sos można przygotować wcześniej.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, a następnie zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół.
Cukinię myjemy i kroimy w plastry.
Na patelni grillowej ( lub zwykłej) grillujemy/pieczemy cukinię i pomidory.
Do wyższego naczynia dajemy grillowaną cukinię i pomidory, wyciśnięte ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, bazylię i blendujemy. Schładzamy.
Pieczone warzywa podajemy z sosem i np. grillowanymi kawałkami tortilli lub z krakersami.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz