Sezonowe pieczone warzywa z sosem z grillowanej cukinii i pomidorów

Doskonałe, letnie danie z sezonowych warzyw. Sierpień to piękny i bardzo obfity miesiąc bo mamy już mnóstwo świeżych warzyw. Można je przygotowywać na różne sposoby i z różnymi ziołami, przyprawami – od wyboru do koloru. 
Dzisiaj mam dla Was pieczone warzywa, które pieczemy w dwóch turach bo nie które są twardsze więc pieczemy dłużej a inne nie muszą tak długo się piec. Ważne żeby nie były za bardzo spieczone, powinny być jędrne. 
Do tego zrobiłam sos na bazie grillowanej cukinii i pomidorów. Cukinia i pomidory w sierpniu  są najlepsze więc do takiego sosu są doskonałe. Dodałam troszkę pikantnej pasty z papryczek ( mam doskonałą, węgierską) i bazylii. Tego sosu można zrobić więcej  i wykorzystać jako smarowidło do chleba lub do makaronu na ciepło. 
Korzystajmy teraz z dobrodziejstw natury i przygotowujmy i jedzmy dania ze świeżymi, sezonowymi warzywami.
Było to przepyszne !

Składniki :

1 średnia cukinia,

Mały bakłażan,

1 marchewka,

1 średni korzeń pietruszki,

1 czerwona  cebula,

4 ząbki czosnku,

Garść  fasolki szparagowej,

parę pomidorków koktajlowych,

1 mały buraczek,

1 mała papryka,

Oliwa,

Sól, pieprz,

4 łyżki sosu sojowego

Liście świeżego tymianku i bazylii

Sos z grillowanej cukinii i pomidorów:

1 średnia cukinia,

3 pomidory dojrzałe, najlepiej te podłużne, mięsiste,

2 ząbki czosnku,

Odrobinę pikantnej pasty z ostrej papryczki,

parę listków świeżej bazylii,

Oliwa, 

Sól, pieprz

Wykonanie

Cebule myjemy i  kroimy na ćwiartki. Czosnek  obieramy i myjemy. 

Cukinie, bakłażan, buraczki myjemy i kroimy na plastry. Plastry bakłażana  dodatkowo solimy i zostawiamy chwilę a następnie ręcznikiem papierowym wycieramy.
Paprykę, marchewkę, pietruszkę myjemy dokładnie ( szczególnie marchewkę i pietruszkę) i kroimy w słupki.
Fasolkę szparagową myjemy, odkrawamy końcówki.

Do naczynia żaroodpornego dajemy  marchewkę, pietruszkę, buraczki, czosnek, paprykę, fasolkę,  skrapiamy oliwą i sosem sojowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Lekko potrząsamy naczyniem aby składniki się połączyły. 
Piekarnik nagrzewamy wcześniej do 200  stopni i pieczemy warzywa 20  minut. Po tym czasie dodajemy resztę warzyw: cukinię, bakłażan, cebulę, pomidorki, zioła i znowu lekko potrząsamy uważając na gorące naczynie. Piekarnik ustawiamy teraz na funkcję grill i pieczemy 15 minut. 

Sos można przygotować wcześniej.
Pomidory sparzamy wrzątkiem,  a następnie zdejmujemy skórkę. Kroimy na pół.
Cukinię myjemy i kroimy w plastry.
Na patelni grillowej ( lub zwykłej) grillujemy/pieczemy cukinię i pomidory.

Do wyższego naczynia dajemy grillowaną cukinię i pomidory, wyciśnięte ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, bazylię i blendujemy. Schładzamy.

Pieczone warzywa podajemy z sosem i np. grillowanymi kawałkami tortilli lub z krakersami.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.