Taki sernik to tradycja w najlepszym wydaniu. W moim domu kochamy serniki w każdej wersji ale zawsze na święta jest prośba o sernik z brzoskwinią. W tym roku było podobnie i zazwyczaj pierwsze kęsy zjadane są jak sernik jest jeszcze ciepły. Z pewnością macie swoje przepisy na sernik z brzoskwinią, ja mam przepis od mojej siostry i zapewniam zawsze się udaje. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki ,
1 margaryna,
3 łyżki cukru,
5 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1 kg sera mielonego,
5 jajek,
budyń śmietankowy,
1 szklanka cukru
pół kostki masła,
1 puszka brzoskwiń
Wykonanie
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. Na stolnicę wysiewamy przez sito mąkę, dodajemy margarynę, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Białka odkładamy do miski bo będą potrzebne do zrobienia bezy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części; jedną odkładamy do lodówki, drugą wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Następnie robimy masę serową. W dużej misce ucieramy masło z cukrem i żółtkami i jeśli będzie miało kremową konsystencję dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy, a na koniec ubite białka. Na blachę z ciastem wylewamy masę serową, potem dodajemy pokrojone w plasterki brzoskwinie, a następnie ubite białka (5 białek z 3/4 szklanki cukru). Na wierzch ścieramy z odłożonego ciasta kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60-70 minut.
mmm znam ten sernik, jest pyszny 🙂
Klasycznie i totalnie pysznie:)
przepyszny serniczek
gin86 a u mnie dzisiaj było takie ładne słoneczko 🙂 ale na talerzu też nigdy go za wiele 🙂
Z brzoskwiniami jest taki słoneczny 🙂 A teraz trzeba sobie wyczarowywać słońce na talerzu, bo za oknem niestety szaro…
Jaki dokładnie ser? Czy trzeba samemu zemleć, czy może być z wiaderka? Jeśli tak, to dokładnie który, żeby ciasto na pewno wyszło? Ponadto byłoby super, gdybyś przy każdym przepisie podawała, w jakiej blaszce pieczesz swoje ciasta, żeby nie trzeba było się domyślać i kombinować.Dziękuję.
Ja osobiście kupuję twaróg i sama mielę bo wtedy jest najlepszy. A jeśli już używam gotowego, mielonego ( z wiaderka) to najczęściej President. Obiecuję, że się poprawię z blaszkami i będę pisać wielkości. W tym przypadku jest duża; 40/25 Pozdrawiam 🙂